През зимния сезон ВиК-Перник ще замени цистерната с питейна вода в трънското село Забел с бутилки с минерална вода, които вероятно ще се карат от подвижния магазин

През зимния сезон водоснабдяването на трънското село Забел вероятно ще се извършва не с водоноска, а чрез бутилки с минерална вода. Това каза пред репортер на Zapadno.com управителят на ВиК-Перник инженер Иван Витанов.

Мярката ще бъде предприета, тъй като при минусови температури водата в цистерната, която всяка седмица се поставя в центъра на селото замръзва. Вместо с цистерна ВиК-Перник ще снабдява населението на Забел с бутилки с минерална вода. Все още се уточняват подробностите около промяната на начина на водоснабдяване като например броят на хората, които ще обитават населеното място през зимния сезон.

Бутилките с минералната вода ще бъдат закупувани от ВиК-Перник. “Обсъждаме варианта като идва веднъж в седмицата бусът за храната, за провизиите да натовари и водата и да я закара на хората. Нещо такова мислим.”, каза инженер Иван Витанов. Очаква се в рамките на следващите две седмици вече да е ясно какъв ще бъде процесът на доставянето на минерална вода.

Още през месец юли тази година трънското село Забел и съседното Зелениград започнаха да се водоснабдяват чрез цистерни с питейна вода. Причината за предприемане на мярката беше констатирана по-висока обща алфа активност на питейната вода в двете населени места. Към днешна дата село Забел все още се водоснабдява чрез цистерна. Водата в нея се проверява всеки път преди да се докарва в центъра на населеното място. Въпреки това още в средата на месец август Zapadno.com разкри, че местните жители гледат с недоверие към докарваната им питейна вода. Ако сте пропуснали, прочетете още по темата: Жители на селата Забел и Зелениград: Не използваме водоноските, които не са пломбирани и са затворени с въжета, а във водата имаше и утайка – ВИДЕО + СНИМКИ

Виж също...

Loading...