Събраните чисти отпадъци от опаковки в жълтите контейнери в градовете Брезник и Трън са над 70 %, а в зелените – 100 %

Организацията, която постави специализирани контейнери за разделно събиране на отпадъците в градовете Брезник и Трън има положителна оценка относно използването на сметосъбиращите съдове. Това каза за Zapadno.com техническият директор на “Еко Партнърс България“АД Илина Казакова.

“Наша отговорност е повишаването на ефективността на системите, което е в основата на избора ни на контейнери. Изхвърлянето на кашони изисква тяхното сгъване, което е отговорност на гражданите. Изхвърлянето на отпадъците поотделно през отвора улеснява последващото им сепариране и допринася също за ефективността на системите. Радваме се, че в градовете Брезник и Трън, където разделното събиране на отпадъци е въведено сравнително от скоро, гражданите имат високо екологично самосъзнание. В жълтите контейнери събраните чисти отпадъци от опаковки са над 70 %, а в зелените – 100 %.”, сподели Илина Казакова на въпрос на Zapadno.com какви са наблюденията на организацията от двете общини след поставянето на контейнерите.

Организацията има наблюдение, че към момента проблем създават изхвърлянето на кашони. “Все още има проблеми при изхвърлянето на кашони, тъй като това изисква тяхното сгъване, което е отговорност на гражданите. Изхвърлянето на отпадъците поотделно през отвора улеснява последващото им сепариране и допринася също за ефективността на системите.”, каза още Илина Казакова.

За улесняване разделното събиране „Еко Партнърс България“АД е предвидило раздаване на картонени кошчета за разделно събиране, предназначени за административните сгради и училищата. Предстои провеждане на кампания „За по-чисто училище“, чиято цел е да обогати знанията и мотивацията на децата за опазване на околната среда. Това казаха още от организацията.

Виж също...

Loading...