Над 620 машини обработват пътните настилки, а всичките областни пътни управления и снегопочистващите фирми са в 24-часов режим на работа

Над 620 машини обработват пътните настилки. Всички републикански пътища са проходими при зимни условия. Високопланиските проходи „Петрохан“, „Троянски“, „Шипка“ и Републиката са почистени до асфалт, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Отпаднаха ограниченията за движение на всички моторни превозни средства с вериги през проходите „Пампорово“ и „Превала“, както и за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода „Рожен“ и по път третокласен път 866 Девин – Михалково. Остава ограничено преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала“. Ограничено е движението на моторни превозни средства над 12 тона през проходите „Троянски“, „Петрохан” и „Шипка“, над 10 тона през „Вратник” и „Твърдишки”, а над 3,5 тона през „Дюлински” и „Пампорово”. Целогодишно са затворени за движение „Златишки“ и „Върбишки“. Без ограничение за всички превозни средства е преминаването през проходите „Ришки”, „Котленски”, „Айтоски”, „Обзорски”, „Печинско”, „Предел”, „Рожен” и Прохода на Републиката.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на Агенция “Пътна инфраструктура” – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на телефон 0700 130 20 в Агенция “Пътна инфраструктура”. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Снимки: Пресцентър Агенция “Пътна инфраструктура”

Виж също...

Loading...