Районният съд на Брезник е основан през 1880-та година и е втората съдебна институция в региона след Освобождението на България

Историята на Районен съд-Брезник започва още през 1880-та година, когато е основан Мирови съд. Той е вторият съд в региона, който е създаден след Освобождението на България от турско робство. Първият възникнал съд в околията е този в Трън, който е основан през 1878 година. Този факт е описан в историческа справка за Районен съд-Брезник, която е дело на съдия Роман Николов и административния секретар Елизабета Никифорова, предаде репортер на Zapadno.com.

Мировият съд в град Брезник е съществувал от 1880-та до 1911-та година в къща “Дортулова”. В територията му са навлизали множество населени места, които към днешна дата се намират в общините Брезник, Перник, Трън, Ковачевци, Божурище и други. Първият съдия на Мирови съд е бил Димо Т. Керанов. Това е записано в историческата справка, в която могат да бъдат открити още интересни факти и данни за Районния съд и Брезнишко. В книжката са използвани информация, снимки, документи и спомени от брезничани и редица местни, регионално и национални институции. Копие от този труд е подарено на Общински исторически музей-Брезник. Около 3 години съдия Роман Николов и административния секретар Елизабета Никифорова са работили по създаването на историческите факти за местния съд, които се приемат с адмирации от техни колеги в съдебната система.

Книжката показва как брезнишкият съд е съществувал през годините и е работил в полза на обществото още от Освобождението на България от турско робство. “Две години след освобождението от турско робство тук вече е имало съд, което означава че още тогава държавата е преценила, че в този регион е имало достатъчно живот, достатъчно граждански оборот, така че този регион да има и съд. Още тогава хората са преценили, че е нужно подобна институция да има и в този район. След 9-ти септември 1944-та година съдът съществува до 1959-та година, когато се закрива. От 1998-а година съдът отново е създаден и от тогава до днес с работата си и всичко, което трябва да прави един съд категорично се утвърди като необходима за обществото и за общината институция. Това е една гордост на град Брезник, че тук е имало съд още преди 137 години.”, каза съдия Роман Николов – един от авторите на историческите факти за съда. Книжката може да бъде изтеглена чрез електронен вариант от сайта на Районен съд-Брезник, където е достъпна за всеки. Така посетителите на портала могат да обогатят и общата си култура за брезнишкия съд. В края на изданието са записани имената на хората и институциите, които са помогнали за създаването му. Хората помогнали със спомени, снимки и документи за книжката са: Лидия Добревска, Станка Соколова – по баща Чеканска, Пенка Античкина, Вера Георгиева, Елена Боянова – Андреева, Сашка Кирилова – главен счетоводител на Районна прокуратура-Брезник, Централен държавен архив-София, Държавен архив-Перник, Окръжен съд-Перник, Районен съд-Трън, Община Брезник, Община Трън, Регионална библиотека “Светослав Минков”-Перник и народно читалище “Просвещение-1870”.

Освен с дългогодишната си историята, съдебната институция в Брезник има и отличия, призове и грамоти, които са от Национално сдружение на съдебните служители и Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“. Административният секретар на Районен съд-Брезник Елизабета Никифорова е награждавана с плакет от Управителния съвет на Национално сдружение на съдебните служители в конкурса “Най-голям принос за развитието на сдружението”. Освен това отличие тя е била класирана на второ място в конкурса “Служител на годината” – 2015 на Национално сдружение на съдебните служители. Съдиите Роман Николов и Веселин Хайдушки също са награждавани с призове и грамоти.

Освен отличия в кабинета на председателя на Районен съд-Брезник се пазят и съдийски звънец и декоративна фигура на богинята на правосъдието – Темида. Двата предмета са на съда и са отпреди 9-ти септември 1944-та година.

Виж също...

Loading...