Светлият ноемврийски празник Андреевден ще бъде отбелязан в град Брезник с литургия, водосвет и курбан в храм “Свети Георги Победоносец”

Празнична Света литургия ще бъде отслужена в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник за светлия ноемврийски празник Андреевден. Литургията ще започне в 9:30 часа и ще бъде отслужена от отец Константин, научи Zapadno.com.

След празничната литургия отецът ще направи водосвет за здраве и благополучие. Около 11 часа ще започне раздаването на курбан в храма. Курбанът ще бъде даден от църковното настоятелство по повод Андреевден. Всички миряни от Брезник и гости на града могат да се включат в празничните събития, които ще се проведат в четвъртък (30 ноември).

На този ден Българската православна църква чества паметта на Свети апостол Андрей Първозвани. Вярва се, че от този ден денят започва да расте („наедрява“) колкото едно просено (царевично, грахово и други) зърно, с което е свързана обредната практика в навечерието на този празник да се варят в ново гърне различни зърна – жито, грах, царевица, боб, леща и други, за да наедряват. От това вариво на сутринта всеки от домочадието хвърля по малко в комина, като пожелава „високи“ (добри) посеви, а останалото се изяжда. От него се дава и на домашните животни и кокошките.

Виж също...

Loading...