Сдружение “България за Трънско” спира с организирането на изкачвания, а в община Трън се заформят две туристически дружества?

Сдружение “България за Трънско” преустановява организирането на масови изкачвания на върхове в община Трън. Това научи Zapadno.com от съобщение публикувано на страницата на сдружението в социалната мрежа Фейсбук.

Само преди дни в Трънско беше организирано масово изкачване на първенеца на планината Любаш. В изкачването, което се е провело са се включили около 100 човека от цялата страна. Организаторите на масовото изкачване на връх Любаш споделят, че това е било четвъртото подобно, което се случва тази година. Те споделиха и още нещо свързано със сдружение “България за Трънско”. “За последен път сдружение България за Трънско е официален организатор на изкачване. От 2018 година традицията ще бъде продължена от новосформираното Трънско туристическо дружество.”, съобщиха от сдружение “България за Трънско” на Фейсбук страницата си.

В края на месец октомври е било учредено „Трънско туристическо дружество“. Според информация публикувана след учредяването на дружеството то е създадено от хора, които са заинтересовани от развитието на туризма в Трънско. На самото учредяване са присъствали 15 човека, които са се подписали в учредителен протокол. “Името “Краище ” е заето, затова остана „Трънско туристическо дружество“. В момента документите са внесени в Съда и се чака регистрация, като „юридическо сдружение с нестопанска цел в обществена полза“. Дружеството ще има ФБ страница и уебсайт. След завършването на съдебната регистрация, ще се публикува устав, лого и други.”, информират от сайта на сдружение “България за Трънско”.

Две седмици след учредяването на това дружество стана ясно, че ще бъде учредено и друго туристическо дружество. Новината за това стана ясна на 9 ноември тази година на провела се редовна сесия на Общински съвет-Трън. Към дневния ред беше допълнена още една точка. Тя се касаеше за учредяването на сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза с проектно наименование „Туристическо дружество Краище – 2017“. Вносител на допълнителната точка беше кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. Още тогава точката предизвика реакции от страна на общинските съветници Олег Тодоров и Десислав Банков по време на разглеждането и. Повод за това беше проектният план за учредяването на туристическото дружество. Въпреки това Общинският съвет гласува за упълномощаване на кмета на Община Трън да участва при евентуалното учредяване на туристическото дружество.

Дали става дума за същото ново „Трънско туристическо дружество“, което ще продължи дейността на сдружение “България за Трънско” или пък в пограничната община ще бъде създадено дублиращо се туристическо дружество, но с друго наименование и членове? Отговорът на този въпрос тепърва предстои да се разбере. Времето е добър показател в тази насока, както и в други аспекти от района на Трънско и обществото му.

Снимка: Надица Маринкович – архив

Виж също...

Loading...