От началото на годината по републиканските пътища в област Перник са регистрирани 54 тежки катастрофи със 7 загинали и 60 ранени човека

На редовно заседание на Областната комисия по безопасност на движение по пътищата бе докладвано за предприетите мерки за намаляване на пътнотранспортните произшествия в област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

На ръководеното от заместник-областния управител и председател на комисията Иво Иванов, беше представена актуална информация за предприетите действия от общините и институциите за превенция на пътнотранспортни произшествия в критични участъци. Главен инспектор Слави Лазов предостави информация от Областна дирекция на МВР-Перник, сектор „Пътна полиция“, за актуалното състояние на оперативната и пътнотранспортната обстановка в областта. Справка за периода 1 януари 2017 година – 26 ноември 2017 година, показа, че през пътищата от републиканската мрежа с обща дължина 579,327 километра са регистрирани общо 54 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 7 души, а ранени са 60. В сравнение със статистиката за същия период през 2016 година се отбелязва спад, когато тежките пътнотранспортни произшествия са били 70, загиналите 13, а ранените 84. Най-честа причина за инцидентите на пътя е несъобразена скорост спрямо интензивността на движение.

На територията обслужвана от Областна дирекция на МВР-Перник са установени два пътни участъка с висока концентрация на пътнотранспортни произшествия – пътен възел “Даскалово” и кръстовището на село Драгичево, което е обособено като едно от най-натоварените пътни отсечки в страната със средноденонощна годишна интензивност на движение от 30 814 моторни превозни средства на денонощие. Главният инспектор, заяви, че са предприети мерки за намаляване на пътнотранспортните произшествия именно в този участък. Поставена е шумяща маркировка, с която водачите се съобразяват и контролните органи отчитат ефект.

Директорът на Областно пътно управление Румeн Сачански, докладва за състоянието и поддържането на пътната инфраструктура на територията на област Перник. Той поясни, че са извършени различни рехабилитационни дейности по пътищата. Част от тях е и реализираното обновяване на пътя Перник – София през Владая. През следващата календарна година се очаква средствата за поддръжка на пътната мрежа да осигурят ремонта на повече участъци, за да се подобри безопасността на участниците в движението.

По време на заседанието от Регионално управление по образованието-Перник, докладваха за предприетите мерки по безопасното придвижване на учениците. Във всички общини са взети мерки и са извършени съответните дейности по обезопасяването на районите около училищата и детските градини. Създадени са условия около училищата и детските градини за безопасно преминаване и влизане в двора на образователните институции. Подновена е хоризонталната маркировка и вертикалната пътна сигнализация, поставени са изкуствени неравности и знаци за ограничаване на скоростта.

В края на заседанието бяха набелязани мерки за подобряване на безопасността на движението по пътищата в област Перник през 2018 година.

Виж също...

Loading...