През 2018 година сурвакарската група на село Гигинци няма да участва в нито един фестивал в памет на бюлюкбашията Крум Крумов

Сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци ще пропусне участия във фестивали през 2018 година. Причината за това е напусналият този свят дългогодишен бюлюкбашия на групата Крум Крумов, научи Zapadno.com.

През месец септември тази година дългогодишният бюлюкбашия и обичан сред гигинчани Крум Крумов почина. Като почит към него от сурвакарската група излязоха с решението да не участват във фестивали в региона и страната, като дори изданието на маскарадния фестивал “Сурова” в Брезник през 2018 година ще бъде пропуснато. Въпреки това ще бъде организирана местната традиция в селото на 13 и 14 януари, като с осигурен автобус ще бъдат посетени селата Чепино, Елов дол и Беренде, съобщи Пепи Божков от сурвакарската група.

Групата няма да участва и на международния фестивал на маскарадните игри в град Перник, но причината да не покажат своята сурвакарска традиция на него е друга. След последната “Сурва”, в края на месец януари тази година бюлюкбашията Крум Крумов сподели своите впечатления след провелия се фестивал. Тогава той сподели, че догодина възрастната сурвакарска група на Гигинци няма да участва на пернишката “Сурва”.

Виж също...

Loading...