За поредна година църковното настоятелство на Брезник раздаде курбан за Андреевден в храм “Свети Георги Победоносец” – СНИМКИ

С празнична Света литургия, водосвет и раздаване на курбан в град Брезник беше отбелязан светлият ноемврийски празник Андреевден, предаде репортер на Zapadno.com.

Отец Михаил Станкович отслужи празнична Света литургия в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец”. След нея той направи водосвет за здраве и освети два казана с постен курбан, който беше докаран в храма. Отецът направи обръщение към присъстващите за празника и разказа повече за духовното му значение и произход. Раздаването на курбана започна в 11 часа и продължи до ранния следобед. Хората, които идваха в храм “Свети Георги Победоносец” имаха възможност да си вземат от благословената храна във фоайето, където се и раздаваше тя.

Курбанът се дава от църковното настоятелство, което вече от около 15 години спазва тази традиция на Андреевден. Идеята за това е възникнала спонтанно, тъй като през зимния сезон брезнишкото църковно настоятелство не е давало нито един курбан. “Решихме да се пробваме с фасул, постно и това стана традиция. Започнеш ли един курбан не трябва да го спираш. Всички курбани са за здраве на брезничани и хората в Брезнишко. В годините е имало и виелици, имало е и дъжд в края на ноември, но ние не се отказваме и продължаваме тази традиция.”, сподели Аниела Асенова от църковното настоятелство.

Разгледайте снимки от отбелязването на Андреевден в град Брезник:

Виж също...

Loading...