Брезнишки пожарникари и доброволческият отряд евакуираха ученици от средно училище “Васил Левски” – СНИМКИ

Екипи на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник и доброволческият отряд на Община Брезник евакуираха ученици от горните класове в местното средно училище “Васил Левски”, предаде репортер на Zapadno.com.

По-рано през деня екипите са провели учение, което е по повод 5 декември – Международен ден на доброволците. В цялата страна през тази седмица се провеждат такива учения с участие на пожарните служби и доброволческите отряди, които са сформирани към Общините.

Инициативата за Международния ден на доброволците се проведе за втора поредна година в Брезник. “В град Брезник се проведе занятие с доброволния отряд, който е формиран към Община Брезник. Съвместно с екипи от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник проведохме учебна евакуация на средно училище “Васил Левски”. Целта на учението беше да се евакуират децата от по-големите класове, от 10-ти до 12-ти клас и вече съвместно с доброволците проведохме занятие в училището. Чрез занятието се популяризира доброволческото движение сред младите и по-специално учениците, на които им предстои да завършат училище.”, казаха от пожарната служба на Брезник.

Доброволческият отряд към Община Брезник наброява 8 човека. Той е сформиран през 2012 година, а максималният капацитет му е 20 човека. От пожарната служба се надяват с помощта на занятието част от учениците да се включат към доброволческия отряд. “По новата Наредба за доброволците се изисква населените места с население до 20 хиляди жители задължително да имат доброволци, като числеността им се увеличи до 20 човека.”, казаха още от брезнишката пожарна служба.

За първи път Международният ден на доброволците се чества през 1985 година по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. На 5 декември обществото традиционно отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ, с което допринасят светът да се превърне в по-мирно и безопасно място. Само така хората, усетили положителната енергия и удовлетворението от безкористния труд, от подадената ръка и работата рамо до рамо с други хора, могат да предадат доброволческия дух на останалите – на своите близки и приятели или на някой напълно непознат, но готов да помага като посвещава труда и приятелството си.

Разгледайте още няколко снимки от евакуацията на ученици от училището в Брезник:

Снимки: Ваня Иванова

Виж също...

Loading...