Зам. министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров: Над 90 % от млечните продукти на пазара са български

Над 90 % от потреблението на млечни продукти се задоволява от българското производство и това не са временни данни, а за 5-годишен период. Това съобщи зам. министърът на земеделието, храните и горите доктор Цветан Димитров при представяне на инициативата „Купувам българско“ на БНТ 2. Тя се провежда в партньорство с основните браншови организации и Националното сдружение на общините в Република България. При яйцата българското производство достига до 93 % от пазара, а при телешкото – 63 на сто, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.
Зам. министър Димитров цитира и статистически данни за ръст от 28 % в производството на плодове и зеленчуци за миналата година. Като цяло има и 3 на сто нарастване на продажбите на български храни за последната година. Тенденцията за увеличаване на дела на българските храни, които купуват домакинствата у нас е трайна, което води до ръст в производството на родни продукти, което се отразява положително и на износа, обясни доктор Димитров. От 2009 година насам земеделската и хранителната промишленост имат положително външнотърговско салдо, което постоянно нараства. През миналата година износът на храни и земеделски продукти от България превишава с 1,2 милиарда евро вноса. 75 % от всички изнесени храни са за страните от Европейския съюз. Това е най-скъпият пазар, но и най-претенциозният, което показва, че българските храни са качествени, каза още зам. министър Димитров. Той декларира, че държавата се стреми да работи в тясно сътрудничество с бизнеса. И изтъкна, че българските производители на храни успяха да спечелят доверието на потребителите.

Виж също...

Loading...