Министърът на вътрешните работи В. Радев: Целта ни е да преборим лошите практики в сектора на здравеопазването

От около пет месеца Министерство на вътрешните работи заедно с Министерство на здравеопазването, в координация с премиера и под наблюдението на прокуратурата осъществяваме наблюдение над сектора  на здравеопазването с цел превенция и пресичане на недобри практики в някои болнични заведения. Работата на МВР, ДАНС и прокуратурата в тази насока е постоянна и е засилена през мандата на настоящото правителство. В ГДБОП създадохме специално звено за работа във връзка със специализираните задачи в сферата на здравеопазването. Основен мотив за активността ни е фактът, че за сектора продължава да се  осигуряват значителни средства без това да води до съществено подобряване на услугите, както и множеството сигнали за недобри практики в редица болници – малки, по-големи, в търговски дружества, които снабдяват болничните заведения. Убеден съм, че мнозинството български медици и снабдители ще застанат на страната на институциите в противодействието на тези недобри практики, заяви при откриването на пресконференцията вчера министърът на вътрешните работи Валентин Радев, съобщиха от пресцентъра на ГДБОП.

Специализираната прокуратура води и наказателно производство срещу тези недобри практики, които водят не само до нарушаване на законния ред и създават и опасност за хората. В процеса на разследването стана ясно, че става въпрос за организирана  престъпна група , занимавала се с икономически престъпления, свързани пряко с паралелен износ на лекарства, поясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и уточни, че действията по разследването продължават за се преустановят подобни практики с наказателна репресия.

Подробности по наказателното производство под наблюдението на Специализираната прокуратура представи прокурор Иван Гешев. Производството е образувано през септември тази година, но сигнали за извършени престъпления са получени около половин година по-рано, като през този период съвместно с ГДБОП е започнала работата по случая. На 1 декември, са били претърсени над 60 адреса и проведени десетки разпити на свидетели. Операцията е проведена на територията на градовете София, Шумен, Сливница и Пловдив. Предмет на разследването са данъчни престъпления с лекарства за онкоболни и деца, както и  пране на пари.  В хода на действията по разследването, при претърсване са иззети лекарства от споменатите видове за милиони левове, като точната стойност предстои да бъде уточнена.  Стойността на актовете, които ще състави Изпълнителната агенция по лекарствата ще е вероятно над 500 хил. лв, уточни Гешев и посочи, че част от лекарствата  са живоспасяващи и животоподдържащи, за онкоболни, за деца, срещу тежки ревматоидни заболявания. “Като цяло  говорим за медикаменти, от които българските граждани имат нужда и в резултат на осъществената престъпна дейност, на българския пазар се усеща недостиг от тях. Част от лекарствата са били предмет на паралелен износ за  страни от Европейския съюз, част – предмет на нелегален внос и след препакетиране – отново обект на износ за ЕС. Има данни, че медикаментите са били изваждани от определени болници и аптеки и с неистински документи, така че и този механизъм е предмет на разследването. Информацията е за много болнични заведения и аптеки. Предстои в близките дни прокурорите и разследващите да уточнят веригата обвиняеми по досъдебното производство, като целта на съвместния екип е да достигне до оптимален брой участници в престъпната дейност.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов заяви, че при поредната изключително успешна операция съвместно със Специализираната прокуратура е извършена огромна по обем оперативна работа от служителите на главната дирекция, които работят за противодействие на корупцията, пране на пари  и злоупотреби с ДДС. Организираната престъпна група е от 7 души според данните към момента, те са задържани за 24 часа. Изяснена е част от схемата на действието им – посредством определени „изкупвачи“ от болнични заведения и аптеки, „доставките“ от медикаментите са постъпвали в склад на групата за окрупняване .„Станаха ясни проблеми както в законодателството, в някои наредби, така по отношение на етичните качества на някои медицински лица, тъй като е ясно, че медикаментите няма как да се появят на „черния пазар“, ако не са изведени от болнични заведения и аптеки. Ще предприемем действия във връзка с информация и за други схеми за злоупотреби с лекарствени средства и обществото ще научи резултатите през идните месеци“, каза Спиридонов.

За източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони левове става въпрос в случая, средства – предназначени за лечението на българските граждани и пациенти, които имат нужда основно от онкологично лечение, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той поясни, че целият обем медикаменти, установени при акцията, е предназначен за страни от Западна Европа, като там са продавани на цени четири пъти над българската им стойност. В системата на здравеопазването предстои реформа, която да предотврати подобни схеми. В сътрудничество с националните служби дейностите за подобряване на услугите в доболничната и извънболничната помощ, както и в областта на медицинските изделия ще продължат, категоричен бе министър Кирил  Ананиев.

Целта ни е в името на здравето на съгражданите ни, да се преборим с лошите практики в сектора. Разчитаме добросъвестните медицински специалисти да застанат на наша страна,и да ни помогнат да стигнем максимално до истината и да дисциплинираме постепенно системата на здравеопазването, заяви в заключение министър Радев.

Виж също...

Loading...