Зам. министърът на земеделието, храните и горите: Извършени са 240 000 проверки за незаконна сеч и нарушения в горите, които в месеците преди отоплителния сезон нарастват

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев посочи, че в месеците преди и в началото на отоплителния сезон нарастват бракониерските набези в горските територии, което респективно рефлектира и в нарасналия брой на извършените проверки в горите, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

„От май досега в резултат на разпоредения интензивен контрол в горските територии от настоящото ръководство на министерството, са извършени 240 хиляди проверки, като ако през летните месеци те бяха по 20-25 хиляди средномесечно, то в последния месец достигнаха 60 хиляди”, посочи зам. министърът. Само служителите на Изпълнителната агенция по горите са издали 600 акта през ноември и са задържали над 500 кубични метра дърва за огрев. Други над 900 кубични метра са задържали горските стражари и мобилните екипи на държавните предприятия в същия период. Проверките са за незаконна сеч, транспортиране на незаконно добита дървесина, без превозен билет или от превозни средства без GPS устройство, както и продажба на незаконно добити дърва за огрев, а също и проверки на физически лица, ловци и риболовци и моторни превозни средства.

Според отчетите снабдяването с дърва в страната върви ритмично, в единични стопанства има леко забавяне при доставките, поради затруднения с намирането на фирми за добив на дървесина. Продажните цени на дървата за огрев са различни в отделните държавни горски и ловни стопанства и са почти без изменение спрямо предходната година. Според данните на 6-те предприятия, при запазването на темповете на добив и благоприятни климатични условия, очакванията са до края на годината общото количество дърва за огрев, предоставени чрез директни продажби на физически лица да надхвърли миналогодишните количества с около 8-10 %, или близо 100 хиляди пространствени кубични метра. Дървата за огрев освен от държавните горски територии, управлявани от 6-те държавни предприятия, се добиват и предлагат на пазара и от общински и частни гори, като това количество ориентировъчно е в размер от около 30 % от добива от държавните гори.

Виж също...

Loading...