Настоящето в Трънско: Конска глава се подава от прозорец на бившето училище в село Лева река, което дървари са превърнали в хотел за коне

Бившето училище в трънското село Лева река е превърнато в конюшня за животните на дървари, които работят в района. За покъртителната гледка в умиращото село сигнализира Кристиан Христов, който сподели няколко снимки в социалната мрежа Фейсбук. Проблемът не е от вчера, а кметският наместник на Лева река неведнъж е отправял забележки към нанеслите се в сградата, предаде репортер на Zapadno.com.

Сградата на завзетото училище се дирижира от мъж от ромски произход с името Бари. “В Лева река е открито първото училище за коне,приема за нови ученици(коне) е целогодишно.Училището е в това състояние и благодарение на община Трън.Директор на Конското училище е Кюстендилския “ром’ Бари”, сподели Кристиан Христов във Фейсбук и нагледно добави няколко снимки от училището.

Не е ясно на кого като собственост е училището – дали на селото или на Министерство на образованието и науката. “Безстопанствено е оставено училището. Аз съм тук четвърта година, но никой не може точно да ми каже чие е училището. Казват, че то е било правено от селяните на бригадни начала, други казват, че е било към Министерство на просветата, след това било към Общината – аз не знам на кого е то до ден днешен. Но то си е безстопанствено училище. Идват тук дървари-цигани, които си затварят конете там.”, каза кметският наместник на село Лева река Васил Божилов. Отправял е хиляди забележки на дърварите, твърди още той. Кметският наместник отговаря за още няколко села – Горочевци, Видрар, Докьовци и Пенкьовци.

Васил Божилов няма как постоянно да бъде в село Лева река, за да работи по разрешаване на проблема, за който е уведомявана и полицията. Набезите са завзели и сградата на бившия старчески дом в населеното място, където живеят. Не се знае откъде са дърварите, тъй като те нямат лични карти в себе си. Това е и причината мургавите горски работници да не се плашат от забележки и полиция. “Постоянно се пише за тези коне. Завчера хора са ходили в Трън при кметицата. Тя ми се обади, че ще дава някакъв предупредителен протокол. Нито е идвал някой с мен да ходим да го връчваме, нито не можем да го намерим този Бари. Някак си нещата не са така лесни за оправяне.”, каза кметският наместник Васил Божилов. Той се надява да се намери разрешение за проблема.

Преди 3 години БТВ показа репортаж за замиращите села в България и такива, които вече са обезлюдени. Телевизията показа и кадри и истории от трънското село Лева река. В него баба Крема разказа как е родена и отраснала в селото. Преди години в Лева река са живели над 800 души. Днес съседите и са не повече от 20-тина. Единственият поминък за хората в Лева река е животновъдството. А най-голямата им болка – лошият път до селото, липсата на транспорт и лекар. В Лева река някога е имало училище и болница, които са обслужвали 11 села наоколо. В селото е имало и кино. Сега там живее баба Дана – най-възрастният жител на Лева река, показа БТВ през 2014-та година.

Zapadno.com публикува Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Снимки: Кристиан Христов

Виж също...

Loading...