Осмокласници от Брезник научиха от съдия Роман Николов как да се предпазят да не стават жертви на престъпления – СНИМКИ

9Поредната лекция на съдебна тематика се е провела пред осмокласниците от брезнишката гимназия “Васил Левски”. Освен полезна за учениците тя е била и приятна, тъй като е прераснала в дискусия между тях и съдията-лектор. Това съобщиха за читателите на Zapadno.com от Районен съд-Брезник, който провежда лекциите в местното училище.

Лекцията е била изнесена пред учениците от 8 “а” и 8 “б” клас на средно училище “Васил Левски” – град Брезник. В ролята на лектор е бил съдия Роман Николов от Районен съд-Брезник. Темите, които са били предадени на осмокласниците са били: “Как може да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие. Как да се предпазим да не станем жертва на престъпления. Детско правосъдие. Непълнолетните лица и правосъдието. Жертви и извършители на престъпление.”. Учениците, на които са им предадени темите са били по-освободени и са задавали въпроси, чрез които се е зародила дискусия. По този начин много добре е протекла комуникацията между съдията и децата. Това сподели административният секретар на Районен съд-Брезник Елизабета Никифорова.

Инициативата между брезнишкия съд и училището в Брезник се осъществява по програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.  Програмата стартира като пилотна през 2014 година, в изпълнение на решение на Висшия съдебен съвет по протокол № 34/23.07.2014г., съгласно което бяха одобрени концепция за провеждане на пилотната образователна програма сред учениците с цел повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България и споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката относно реализирането и.

Разгледайте снимки от лекцията, която е била изнесена пред осмокласниците в Брезник:

Снимки: Районен съд-Брезник

Виж също...

Loading...