Деца от град Брезник се учиха да правят плетки и да замесват колачета за Бъдни вечер в Общинския исторически музей – СНИМКИ

Работилница за замесване на колачета за Бъдни вечер и правене на плетки отвори врати в Общинския исторически музей в град Брезник. Под зоркия поглед на самодейната певица Светла Райчева от народно читалище „Искра-1932“ – село Слаковци деца от брезнишкото училище “Васил Левски” научиха каква е тайната на част от традиционните техники за плетене и замесване, предаде репортер на Zapadno.com.

Семплата работилница за правене на колачета и плетене отвори врати в една от залите на Общинския исторически музей. Първите гости, които преминаха през работилницата бяха второкласници, учители и родители от Брезник. Залата беше украсена с плетени торби и украси от Южна България и Граово. Част от местата за седене бяха застлани с китеници, а на пода беше поставен направен на ръка килим от вълна. Специално за събитието Светла Райчева беше омесила вкусна питка, която беше декорирала по типичен бабин начин. С питката бяха почерпени малките гости, които усвоиха похватите на плетене и замесване.

Традициите са полезни и трябва да се предават на младото поколение, смята директорът на музея. “Много е интересна формата и техниката за правене на тези колачета за Бъдни вечер. Децата трябва да знаят как се правят колачета. Техника за плетене ни показа Светла Райчева от читалището на Слаковци. Тя се отзова веднага на поканата ни и показа и други неща освен плетенето с пръсти и замесването.”, каза директорът на Общинския исторически музей Аниела Асенова.

Разгледайте снимки от работилницата за плетене с пръсти и замесване на колачета:

[maxgallery id=”15803″]

И по време на празниците четете още интересни, любопитни и полезни новини от общините Брезник и Трън първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...