Дефилирането на групите на маскарадния фестивал “Сурова Брезник ‘2018” ще се проведе на 20 януари

На 20 януари (събота) 2018 година ще се проведе дефилирането на групите, които ще участват в 15-тото издание на маскарадния фестивал “Сурова Брезник ‘2018”. Сурвакарските групи ще дефилират по улиците на града, “ще гонят злото” и “ще благославят”. Това става ясно от статут за участие във фестивала, който Община Брезник разпространи на сайта си, видя Zapadno.com.

За петнадесета поредна година това уникално шествие ще премине по улиците на града, за да го видят и гражданите, за да прогоним злите сили, с пожелания за богата реколта, здраве и плодовитост на хората и животните. Маскарадният фестивал “Сурова Брезник ‘2018” няма конкурсен характер, организира се от Община Брезник, под патронажа на кмета на Общината – Васил Узунов. Във фестивала могат да вземат участие всички сурвакарски групи от отделните населени места в общината, както и гостуващи групи, определени от Организационния комитет. Маскарадния фестивал ще се проведе в три категории: детски сурвакарски групи, с възрастова граница до 14 години; сурвакарски групи, с участници над 14 – годишна възраст; гостуващи маскарадни групи. Дефилирането на групите се провежда в един ден – 20 януари (събота) 2018 година. Във фестивала могат да участват маскарадни групи от други области – кукери, джамали, бабугери и други, става ясно от регламента за участие.

Крайният срок за подаване на заявките е 5 януари 2018 година. На 15 януари Община Брезник ще публикува на сайта си програмата на 15-тото издание на маскарадния фестивал “Сурова Брезник ‘2018” и редът за явяването на групите. Всички групи, които ще вземат участие във фестивала ще бъдат отличени с грамоти и предметни награди. Парична награда от 100 лева ще има за всички участващи групи в дефилирането. Предвидени са и парични награди за “Най-възрастен участник” – 50 лева и за “Най-малък участник” – 50 лева.

И по време на празниците четете още интересни, любопитни и полезни новини от общините Брезник и Трън първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...