Няколко брезничани са помогнали за събирането на пъзела от историята на Пети конен полк и създаването на музейна експозиция в Брезник

Няколко брезничани, които са наследници на военнослужещи от Пети конен полк са спомогнали на кампанията за създаването на музейна експозиция в Брезник. Това сподели пред репортер на Zapadno.com директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова.

В кампанията, която стартира в началото на месец септември тази година са се включили брезничаните Христоско Диков, Димитър Пламенов и Роза Александрова. Хората са предоставили снимки и спомени свързани с историята на героичния Пети конен полк, който се установява в град Брезник на 31 август 1909 година. Фотосите и спомените са свързани, както с роднини на тримата брезничани, така и с други личности, които са участвали в полка. Вероятно след съставянето на музейната експозиция Христоско Диков ще подари на музея военната униформа на своя баща. “За да се случи това трябва да стигнем до започването на експозиция, а ние досега само събираме материали. Трябва много да се работи в тази насока, защото възрастните хора си отиват, а младите не ги интересуват много снимките и после казват, че са ги изхвърлили. Смятам да се свържа и с хора, които са от новото поколение – командири на поделението за архиви, ако нещо е останало при тях. Работя много добре и с Държавен архив-Перник.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова.

Всеки, който желае и разполага със снимки, документи и други предмети свързани с Пети конен полк може да ги предостави на Общинския исторически музей за попълване на експозицията и съхранение за поколенията след нас. Ако притежателите на такива артефакти не желаят да се разделят с тях могат да ги предоставят на музея за направа на копие.

Включете се в кампанията „Да съберем пъзела на историята за Пети конен полк“, за да помогнете за съхраняване и опазване на военната история в община Брезник и на родната страна.

Желаещите да предоставят снимки, документи и други предмети или копия на оригинали свързани с Пети конен полк могат да се свържат с Общинския исторически музей или редакцията на информационния сайт Zapadno.com.

Адрес и телефон на Общински исторически музей-Брезник: град Брезник, улица „Борис Калев“ № 1, телефон за връзка: 0888 69 05 32

Телефон на информационния сайт Zapadno.com: 0895 212 868

Снимка: Общински исторически музей-Брезник

И по време на празниците четете още интересни, любопитни и полезни новини от общините Брезник и Трън първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...