С коледни елхи, украси и празнични банкети за местни жители ще бъдат отбелязани празниците и краят на годината в редица брезнишки села

Площадите и кметствата на много от населените места в община Брезник ще бъдат разкрасени с коледни украси и елхи. Традиционно и тази година голяма част от селата в Брезнишко ще бъдат приведени в празничен дух. Коледни украси и елхи ще красят централните места в селата Долна Секирна, Кошарево, Гигинци, Бегуновци, Ноевци, Велковци, Гърло, Муртинци и Конска, предаде репортер на Zapadno.com.

В село Кошарево очакват да докарат коледната елха, която ще бъде украсена и ще радва жители и гости на населеното място. Елхата ще бъде поставена в помещенията към кметството, тъй като към нея се добавят светещи лампички. “Там я слагаме, така че да се вижда, но и да можем да включим лампичките.”, каза кметът Ана Гигова.

Коледната елха ще бъде поставена и пред читалището в село Долна Секирна. Там празниците ще бъдат отбелязани и с общоселско коледно тържество, което ще се проведе в дните около Коледа. Тържеството ще се проведе в залата на читалище “Иво Войвода-1928 г.”, каза кметът на населеното място Богомил Савов.

Жители на село Гигинци ще се съберат на коледно-новогодишно тържество на 22 декември. Празникът ще се проведе в салона на читалище “Искра-1952” в селото. “Отвън не поставяме коледна украса, а слагаме борче в сградата, което украсяваме. На 22-ри от 14 часа ще ни бъде тържеството, защото вечерно време на хората не им се излиза, а повечето са възрастни. Ние винаги го правим между Коледа и Нова година, но сега 27-ми, 28-ми и 29-ти ще са работни дни. Пуснахме си обява на таблото и решихме да ни е предколедно тържеството, както го правят много села. Събираме по 5 лева, с които ще закупим някои неща. Предвидили сме томбола, викторина за зодиите и разни такива новогодишни изненади, както си го правим ние весело и задружно.”, каза кметът на село Гигинци Цана Сандова.

Коледно настроение ще разкраси и площада в село Бегуновци. Терасата на сградата, в която се помещават кметството и читалището ще бъде украсена. “Първата година, когато започнах като кмет украсявахме бора, който е пред читалището, но няма кой да се качи, за да го украси. Трябва ни и вишка, а и ме е страх да не стане някоя беля. Купили сме една изкуствена елха, лампички, гирлянди и играчки – всичко, което си му е редът.”, каза кметът на село Бегуновци Соня Славова. Очаква се през следващата седмица да бъде поставена коледната украса. За жителите на селото ще бъде организиран коледно-новогодишен банкет, който ще се проведе в заведението под читалището. Все още се уточняват датата и часът на тържеството.

Коледната украса има и в центъра на най-голямото село Ноевци. В населеното място вече се подготвят за коледно-новогодишния банкет на Ноевци, който ще се проведе на 29 декември в местния ресторант „Черногорец“. Традиционно около 100 ноевчани се събират да празнуват заедно в края на годината. Това каза кметът на Ноевци Асен Асенов.

Тази година няма да има коледно-новогодишно тържество в село Слаковци. Причината е тъжен помен с младо момче от селото. Вероятно ще бъде поставена малко коледна украса в центъра на селото, но като цяло хората в селото няма да се събират за празнуване в края годината. Това каза кметът на Слаковци Димитър Димитров.

Във фоайето на кметството на село Велковци кметът Василка Стоичкова е поставила коледна елхичка. Допълнителна украса на големите борчета пред сградата на кметството е под въпрос.

В малкото брезнишко село Душинци също ще бъде проведена сбирка на жителите на селото. Тя ще се състои в пенсионерския клуб на селото. Това каза помощник кметският наместник Никола Николов.

Коледно-новогодишни банкети ще се проведат в селата Гърло и Муртинци, като все още се уговарят датите и часовете на събитията. “Миналата година коледна украса имаше в Муртинци, която беше дело на местните хора. Предполагам, че и тази година пак ще има. В Гърло ще се опитаме да направим коледна елха и украса.”, каза кметският наместник на селата Гърло, Муртинци, Билинци и Видрица.

Традиционно се украсява коледна елха в село Конска, като тези дни предстои дървото отново да бъде украсено. Кметството ще предприеме организиране на коледно-новогодишно тържество за местните жители, каза кметът на Конска Даниела Теофилова.

Под въпрос е организирането на коледно-новогодишно тържество в село Садовик, каза кметът на населеното място Илиана Величкова.

В селата Брезнишки Извор и Кривонос няма да бъде поставена външна коледна украса на сградите на кметствата. Въпреки това вътрешна украса в административните сгради и магазина в село Брезнишки Извор ще придават коледно настроение. Няма да бъдат организирани и коледно-новогодишни банкети в двете села, тъй като жителите не са предявили желание за това, каза кметският наместник Росица Димитрова.

И по време на празниците четете още интересни, любопитни и полезни новини от общините Брезник и Трън първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...