Дами от Брезник и Трън се обучават за медицински сестри чрез практика в пернишката болница “Рахила Ангелова”

Дами от Брезник, Трън, Перник и Радомир се обучават за медицински сестри чрез практическо обучение, което се провежда в Многопрофилна болница активно лечение “Рахила Ангелова” в град Перник. Общият брой на обучаващите се от четирите общини е 14, предаде репортер на Zapadno.com.

Пернишката болница има специална акредитация, чрез която тя може да обучава. Амбицията е от това обучение да се развие локално място, където момичета могат да се обучават за медицински сестри. Това смята директорът на Многопрофилна болница активно лечение “Рахила Ангелова”. “Много е хубаво, че се случва практическо обучение на територията на Пернишка област. По този начин се облекчават финансовите разноски на обучаващите се, които са местни хора. Болницата е акредитирана за това и имаме съответните държавни агремани.”, каза пред Zapadno.com директорът на МБАЛ “Рахила Ангелова” доктор Валентин Димитров.

В началото на тази година стана ясно, че в България има недостиг на медицински сестри. Според статистиката в страната ни недостигат 35 000 медицински сестри. Медицинските сестри у нас са били около 440 на 100 000 души население през 2014 година при 750 на 100 000 души средно в Европейския съюз, сочи анализ на Евростат за броя на здравните специалисти в Европа. Според статистиката медицинските сестри у нас са били около 23 400, а медицинските специалисти по здравни грижи – 31 700.

И по време на празниците четете още интересни, любопитни и полезни новини от общините Брезник и Трън първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...