Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов: Българската храна е предпочитана, а делът на българските храни на пазара се увеличава

„Делът на българските храни на пазара непрекъснато се увеличава. При млечните продукти родно производство са над 90 %, а при хляба достигаме 99 на сто. Това показва, че българската храна е предпочитана“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на форума “Да! На българската храна”.

Той допълни, че през 2016 година търговското салдо с храни на България е положително в размер на 1,2 милиарда евро. Министърът каза, че очаква още в началото на следващата година да има реални резултати за увеличаване на българския експорт след проведения агробизнес форум с Турция в София и посещението на правителствената делегация в Саудитска Арабия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

Порожанов обясни и мерките на държавата срещу сивата икономика в сектор “Храни”. Производители, които продават без документи  няма да бъдат подпомагани. Така чрез европейското финансиране може да се подпомогне изсветляването, каза министърът. Затова и тази година по 8-те схеми на директните плащания се очакват и по-високи ставки.

И по време на празниците четете още интересни, любопитни и полезни новини от общините Брезник и Трън първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...