Млади трънчани показаха през своя поглед и обектив как трябва да се съхранява разпиляното минало, за да има бъдеще – СНИМКИ

Фотоизложбата “Да съхраним разпиляното минало, да има бъдеще” беше открита днес в трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Чрез снимки, които младите възпитаници на курса по краезнание с ръководител Николай Иванов и курса по рисуване с ръководител Борислава Цонева към читалището са показани как са изглеждат стари къщи, манастири и храмове в община Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Събитието беше открито от ръководителя на курса по краезнание и учител по история Николай Иванов. “Добре дошли, благодаря че удостоихте това мероприятие на трънското читалище, за което искам специално да благодаря на читалище “Гюрга Пинджурова”, на присъстващите официални лица от страна на Общината в Трън и на ръководството на училището и учениците, които удостояват тази изложба със своето внимание. Изложбата е подготвена от ученици и ръководители в читалището, които се занимават с такива дейности, които популяризират Трънско и миналото на Трънско. Мотото на изложбата е “Да съберем разпиляното Трънско минало, за да го предадем на бъдещето” и се надявам това да се получи благодарение на тези млади и красиви хора, които са тук и представляват Трънско. Радвам се, че младите хора са тук.”, каза на откриването на фотоизложбата Николай Иванов.

Сред официалните гости на събитието бяха зам. кметът на Община Трън адвокат Роза Златанова, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев, директорът на средно училище “Гео Милев” Костадинка Крумова, служители на общинската администрация, читалището и местната гимназия. Гостите на откриването бяха почерпени със сладки, бонбони и чаша червено вино.

Във фотоизложбата не са показани всички снимки, които младите трънчани са направили, тъй като няма достатъчно място във фоайето. Основната част от снимките са направени през летния сезон на 2017 година, като са добавени и архивни снимки от предишни изложби. “Някои пък по-стари фотоси взехме от по-стари изложби, за да може все пак хората да сравнят онова, което вече го няма но представлява интерес като архитектура. Трънската архитектура, както тази на всеки един регион в България е интересна и уникална сама по себе си. Отличаващото в нея са тези сводове, които са изграждани и са представлявали фасадите на трънската къща. Колкото и да е неимпозантна като размери трънската къща има най-малко един представителен вход, който е със свод. Дали той ще бъде открит или полуоткрит – винаги го има. Това се вижда и на някои от снимките, които сме изложили. Пожеланието ми е трънчани да съхранят това минало и да го предадат на бъдещите поколения.”, каза специално за Zapadno.com Николай Иванов.

Фотосите са подредени на пана във фоайето на читалището и могат да бъдат разгледани през следващите няколко седмици. Снимките са показани и на екран чрез мултимедийно видео.

Разгледайте снимки от фотоизложбата, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”16314″]

И по време на празниците четете още интересни, любопитни и полезни новини от общините Брезник и Трън първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...