Близо 700 ученици от София преминаха през историческия музей на Брезник за седмица и усетиха граовското гостоприемство и дух – СНИМКИ

Общо 647 ученици от няколко столични училища са гостували в Общински исторически музей-Брезник през последната седмица. Броят на малките посетители ще се увеличи, тъй като се очаква и през утрешния ден да пристигнат още деца от София, предаде репортер на Zapadno.com.

Учениците, които са от различни възрастови групи са на лагер в град Брезник от миналия четвъртък. Те посещават представителните културни институции в града, сред които местното народно читалище “Просвещение-1870” и Общинския исторически музей. Организатор на посещенията е туристическа агенция, която в навечерието на коледните празници реализира лагерите на децата в Брезник.

В брезнишкото читалище учениците се докосват до отбелязването на коледните празници в миналото в Граово. Програмата им е изпъстрена и с декориране на лакомства, изработване на елха, подаръци и други забавни занимания. Освен в читалището децата гостуват и в историческия музей, където са посрещани от колектива на институцията, който пък въвлича малките посетители в обичаите, традициите и бита от миналото. “Водихме ги в залата с етнографска експозиция, където сме създали малко по-различна атмосфера, защото искахме да се чувстват като при баба и при дядо. Интересното е, че всяко дете, което влизаше казваше: “Уау, колко е хубаво тука! Колко е хубаво тука!” Дано е така, смятам че децата не са лицемерни и наистина изразяват своя възторг. Дадохме им и възможност да се докоснат до предметите, с които са си служили техните прабаба и прадядо в миналото. За тях бяха интересни – кубилицата, детската гъдулка, ликовете, с които на 14 януари излизат нашите сурвашкаре, също така дамските дрехи – литака, женската лятна носия, кайцата. Сърпът пък го сравняваха с модерни оръжия, но въпреки това разбраха колко трудно се борави с него. Интересно е и че първо момчетата предпочетоха да седнат на тъкачния стан, за да пробват как са тъкали. Общо-взето всички видяха колко трудно са живеели хората в миналото. Освен това се възхищаваха и на питата, колачетата, дисагите, които ги имаме в музейната сбирка.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова.

От музея не са очаквали да преминат толкова много деца за една седмица. При миналогодишния лагер учениците, които са посетили Брезник са били по-малко. Представителите на туристическата агенция, която организира посещенията, както и учениците са били доволни от визите в музея и затова и тази година те отново са включили институцията в програмата си. Гостите на града са останали с добри впечатления не само от музея, но и от другите институции, които са били посетени. Типичното добросърдечно граовско гостоприемство им е повлияло и затова и тази година град Брезник е център на зимните лагери.

Разгледайте снимки от посещението на ученици в Общински исторически музей-Брезник:

[maxgallery id=”16540″]

Снимки: Общински исторически музей-Брезник

И по време на празниците четете още интересни, любопитни и полезни новини от общините Брезник и Трън първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...