Агенция „Пътна инфраструктура“: За първи път годишната винетка за всички превозни средства ще важи за срок от една година от датата на купуването и

От вчера стартира продажбата на винетките за 2018 година. Разпространителската мрежа е заредена с над 2 милиона винетки, от които 900 хиляди броя са годишни за леки автомобили. До края на януари по пунктовете ще има 5 милиона броя, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инженер Дончо Атанасов при представянето на визията на винетките за следващата година. На пресконференцията той обобщи и данните от приходите от винетни такси за тази до момента, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

От началото на годината до края на ноември тази година са продадени 6 985 024 винетки. Начислените приходи са 338 милиона лева. Спрямо същия период на миналата година постъпленията нарастват с 20 милиона лева, а броят на продадените стикери се увеличава с над половин милион броя. От събраните до момента 338 милиона лева, близо 244 милиона лева са от шофьорите на леки автомобили, а около 95 милиона лева от камионите над 3,5 тона. Съотношението в продажбите на винетки за леки и тежкотоварни автомобили е 70 към 30, подчерта инженер Атанасов.

На дирекциите „Социално подпомагане“ до края на ноември тази година са предоставени 221 хиляди броя безплатни годишни винетки. Те са за 21,5 милиона лева и са за сметка на бюджета на Агенция “Пътна инфраструктура”. През миналата година до края на ноември са предоставени 210 903 броя, което е с 11 027 броя по-малко. През 2018 година – за трета поредна година, цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени. Годишната е 97 лева, месечната 30 лева, а седмичната 15 лева.

Цените на винетните такси през 2018 г. са:

В лева

В категория 3 са леките автомобили и превозните средства до 3,5 тона, а в категория 1 и 2 са тежкотоварните камиони и автобусите. За първи път годишната винетка за всички превозни средства ще важи за срок от една година от датата на купуването и, тоест ако шофьор си вземе стикер например на 2 март 2018 година или на 5 май 2018 година, когато тръгва на път за празниците, то той ще важи до 1 март 2019 година или до 4 май 2019 година. В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари независимо от това кога е закупена.

От следващата година ще има и тримесечна винетка за леките коли. Цената и е 54 лева. Тя ще позволи на хората, които карат автомобилите си предимно през лятото или по време на по-дълга отпуска или пък не живеят постоянно в страната да използват по-краткосрочен стикер, обясни инженер Атанасов. При винетките за камиони над 3,5 тона единствената промяна е в цената на дневната, която догодина ще бъде 23 лева, при 21 лева в момента. Измененията са свързани с европейските изисквания в областта на пътното таксуване и Директива 1999/62/ЕО, според която дневната такса е еднаква за всички категории превозни средства. Очаква се увеличението от 2 лева на дневния стикер да доведе до повишаване на приходите с близо 2,8 милиона лева. Всички тези средства ще бъдат вложени в подобряване на пътната инфраструктура.

Както всяка година с цел по-висока защита и блокиране на възможността за фалшификация е променено графичното оформление на винетките. Използваните ефекти и защити нямат аналог на пазара. Основата на всички е от специална хартия, върху която са разположени графични и защитни елементи. При изработването на холограмата, която е с три нива на защита, е приложена уникална нанотехнология. Всички стикери имат двойна номерация – пореден и случаен номер, като комбинацията от двата номера също е вид защита, обясни инж. Стела Кръстева, директор на дирекция „Пътни такси и разрешителни“. Новото във визията на годишните винетките е, че имат полета за валидизация, в които се маркира дата и месец. Това означава, че когато купува годишна винетка потребителят трябва освен регистрационния номер на автомобила да каже и от коя дата иска да бъде валидизиран стикерът, каза още тя.

До 31 декември тази година ще има паралелна продажба на винетки за 2017 година и 2018 година. Това означава, че ако потребител си закупи седмична или месечна винетка за 2017 година например на 31 декември тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде използвана през следващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2017 година за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2018 година.

Необходимо е шофьорите да купуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3 000 разпространителски пункта. От тях 372 броя са с денонощен режим на работа. При закупуването на винетката гражданите трябва да изискват касова бележка, в която е вписан регистрационният номер на превозното средство.

Относно предстоящото въвеждане на тол системата и преминаването към електронна винетка за леките автомобили инженер Атанасов обясни, че в момента има решение на Върховния административен съд, което позволява подписването на договор с избрания изпълнител. Независимо от това ще изчакаме – на 29 януари, се очаква решението на ВАС по същество. След като то бъде обявено ще стартираме подписването на договора или това, което реши съда, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Снимка: Пресцентър АПИ

И по време на празниците четете още интересни, любопитни и полезни новини от общините Брезник и Трън първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...