Велковчанинът Димитър Дойчинов предлага известният кинорежисьор с брезнишки корен Константин Григориев да бъде отличен от Общините Брезник и Перник

Управителят на пернишкото общинско предприятие “Пазари” и велковчанин Димитър Дойчинов предлага известният кинорежисьор Константин Григориев да бъде отличен от Общините Брезник и Перник. Международно признатият творец и автор на сценарии Константин Григориев е от Брезник, а наскоро той дари документи в Държавен архив-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Константин Григориев е роден в град Брезник на 31 юли 1927 година. Той завършва средно образование в Смесена гимназия „Васил Левски“ – Брезник и продължава като студент в Държавна политехника (днешен УАСГ). През 1949 година завършва специалност „Архитектура“, а през 1952 година – Държавното полувисше училище за кинематография и фототехника. Служебният и творчески път на Константин Григориев като режисьор започва непосредствено след дипломирането му през същата година в Студия за научно-популярни филми – София. В периода 1955-1965 година Константин Григориев и семейството му се връщат в СССР, където започва работа като режисьор в Севернокавказката студия за художествени филми в Орджоникидзе (днешен Владикавказ, Русия) и Студията за научно-популярни филми „Леннаучфильм“ – Ленинград  (днешен Санкт Петербург). За филма „Телевизията в цвят (Цвет в телевидения)“ получава Ломоносова награда на Фестивала в Москва през 1960 година и през 1961 година наградата на МАНК на Фестивала в Рабат. Това разказа за Zapadno.com началникът на Държавния архив Станислава Георгиева.

Две са причините, които са подтикнали Димитър Дойчинов да направи предложението Константин Григориев да бъде отличен от общинските администрация в Перник и Брезник. Едната причината се основава на база богатата информация за кинорежисьора, с която Димитър Дойчинов се е запознал в Държавен архив-Перник. Другата причина е свързана с книгата „Историята на храм „Св. Анна“ и историята на с. Велковци“, която е дело на двамата велковчани Димитър Дойчинов и Велин Петров и беше представена в края на месец октомври тази година. В книгата е маркирано името на Владимир Григориев, който е бил кмет на Велковци. Оказва се, че бившият кмет на селото е бащата на Константин Григориев. “Когато приключих книгата аз не го знаех това нещо. Една седмица след като книгата беше отпечатана дойде информацията, че има такъв кмет. Аз дори се съмнявах, че е имало руски кмет, защото пише, че бащата на Константин Григориев е руснак. Никой нищо не знае за това, но се оказва че е имало кмет на Велковци с името Владимир Григориев през 1938 – 1939 година. После се оказва, че бащата на Константин Григориев преди да стане кмет е бил агроном в Брезник. След като привършва кметуването във Велковци пък става агроном в Перник.”, каза пред репортер на Zapadno.com Димитър Дойчинов. Той е на мнение, че с тези нови факти се получава добро продължение на книгата „Историята на храм „Св. Анна“ и историята на с. Велковци“.

Велковчанинът Димитър Дойчинов вече е пуснал докладна-записка до кмета на Община Перник д-р Вяра Церовска за отличаване на Константин Григориев. Неговата идея е в по-спокойна обстановка и без пристрастия да се обсъди предложението в Общинския съвет на Перник. Предстои идеята да бъде предложена и на Община Брезник.

Снимка на Константин Григориев: Държавен архив-Перник, Фонд 1194

И по време на празниците четете още интересни, любопитни и полезни новини от общините Брезник и Трън първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...