Задигнатите от перничанин и столичанка икони от храм “Свети Илия” в Режанци са върнати в селото, но все още не са монтирани

Иконите, които бяха задигнати през лятото на тази година от храм “Свети Илия” в брезнишкото село Режанци са върнати в населеното място, съобщи телевизия “Кракра“.

11 икони бяха откраднати от перничанин и столичанка. На 20 юли 2017 година те пристигнали в село Режанци с личния автомобил на обвиняемия, за да посетят майка му. В жилището и те останали само няколко минути, след което решили да се поразходят из селото, като се качили в колата и отпътували към черквата „Свети Илия“. Тя била собственост на Софийската Митрополия при Българската православна църква, а материално-отговорно лице бил енорийският свещеник.

Сградата била с отключена входна врата и всеки имал достъп до нея. Юлиян В. и Златина Н. влезли вътре, за да я разгледат. На иконостаса те видели дванадесет дървени икони, дървен кръст с изображения на „Разпятие Христово“ и символите на трима от евангелистите, както и китра с изображения на херувими. Обвиняемите решили да ги вземат с цел да ги продадат и по този начин да си набавят парични средства. Те натоварили всички икони, кръста и китрата в багажника на автомобила и ги закарали в антикварен магазин в град София. Там ги продали на управителя на търговския обект срещу сумата от 650 лева. За произхода на вещите обяснили, че са собственост на Златина Н. На 16 август 2017 година две от иконите – „Свети Йоан Кръстител“ и „Исус Христос Вседържител“, били предоставени на собственик на галерия в столицата за предлагането им за продажба на предстоящ търг. Впоследствие всички отнети от обвиняемите вещи били върнати на енорийския свещеник.

От заключението на извършената в хода на разследването комплексна експертиза е било установено, че инкриминираните вещи са движими културни ценности, съгласно Закона за културното наследство. Те представляват оригинално изработени в средата на 19-ти век и през 20-те години на 20-ти век художествени произведения. Към момента на извършване на престъпното деяние общата им стойност е в размер 11 500 лева. След внесен от Районна прокуратура-Брезник обвинителен акт се очаква образуване на производство пред първа съдебна инстанция и разглеждане на делото спрямо обвиняемите, съобщи прокуратурата в средата на месец декември.

Иконите са върнати в село Режанци, но все още не са монтирани в храма. “Иконите случи се, че беха откраднати. Дойдеха хората да снимат материали. Като отвориха черквата дъщерята-кметица каза: Чакайте, нема да снимаме, тука има кражба. Човекът, който трябваше да снима извади на телефона снимки и вика: Ето, че вашите икони са в София, в еди къде си заложени… Обадиха се, блокираха там иконите. Оказа се тука, че са наши хора и благодарение на бързата намеса на хората от полицейското управление в Брезник – блокираха иконите, беха открити хората, които са ги заложили. Така се стигна до там, че иконите ги върнаха в полицията. Сега се намират тука, пак са си на село, но не са монтирани.”, каза пред телевизия “Кракра” църковният настоятел Михал Михайлов. Местните жители на село Режанци се надяват да бъде направен ремонт на църквата, която е в лошо състояние. Църковният настоятел разказа как и преди е имало посегателство срещу храма.

И по време на празниците четете още интересни, любопитни и полезни новини от общините Брезник и Трън първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...