Омбудсманът Мая Манолова в подкрепа на децата с починал родител с кампания, която стартира за защита на правата им

Мая Манолова даде старт на кампания за защита правата на децата, останали с един родител. Всичко започна от гневното писмо до Дядо Коледа на Златина Петрова – майка на 3 деца, която се сблъскала с институциите, след като загубила мъжа си. Много са майките като Златина, които имат повод да пишат гневни писма – на някои отказали пенсия, на други стипендия за децата. Резултатът е един – те се чувстват чужди в собствената си държава, предаде БНТ.

Семейната рисунка на 6-годишната Михаела – къщата с празнична украса, светлините, елхата, тя, малкото и братче, майка им и една волна птица – баща й – починал преди няколко месеца от инфаркт, само на 34 години.Този внезапен полет на душата сложил началото на ходенето по мъките за Анелия. Десетки пъти лутане между общината и НОИ с един въпрос – имат ли децата й право на пенсия. Наследствена не им се полагала, само персонална. Започнала да пита отново. Първо в НОИ. Попълнила. Подала. Чакала. Отказали и. Мотивите: Анелия получава 340 лева майчински. Като ги раздели на трима – на месец на човек се падат по 113 лева. Е да, но за да и отпуснат пенсия, трябвало да преживяват с под 65 лева.

За да се избегнат подобни нелепи ситуации омбудсманът настоява за законодателни промени: персоналните пенсии да не зависят от гарантирания минимален доход. Въпреки, че е чула десетки пъти “Не”, “не може, “не става” – Анелия не търси съжаление, нито подаяние. Иска правила – ясни и справедливи за всички.

И по време на празниците четете още интересни, любопитни и полезни новини от общините Брезник и Трън първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...