Как засиленият интерес и потокът от туристи, които продължават да идват на скалния параклис “Света Петка” се отразиха на община Трън?

От края на месец ноември 2017 година все повече туристи идват в град Трън, за да посетят скалния параклис “Света Петка”. Причината за засиления интерес към забележителността е кратък филм, който беше излъчен на 25 ноември миналата година в предаването “Ничия земя” по NOVA. Филмът показа историята на скалния параклис в Трън, чудесата, които са се случили в него и хората, които поддържат святото място. На следващия ден след излъчването му по националната телевизия стотици хора от страната се стекоха в пограничната община, за да се докоснат до чудодейното място. Но как тълпите от туристи, които в почивни и празнични дни не спират се отразяват на община Трън? На този въпрос отговори пред репортер на Zapadno.com кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

Скалният параклис „Света Петка“ е християнизирано праисторическо скално-изсечено светилище, действащо като скален параклис. Святото място е разположено над квартал “Баринци” в град Трън. От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, който е лековит. Периодът на датиране е 6-ти – 14-ти век след Христа. Параклисът е възстановен от местни жители със собствени средства в периода 1990 – 1994 година. Изградени са стълби до него, с места за почивка. Възстановена е фасадната стена на параклиса, която е била разрушена. Непосредствено след 9 септември, 1944 година параклисът е осквернен и ограбен, а в годините на комунизма мястото е ползвано като обор за кози.

Кметът на Трън не можа да каже в цифри или по-точно как се отразява увеличения туристопоток, но каза, че двете хижи, които са в близост до града се пълнят с посетители. “Това е добре, че има интерес от страна на хората. Има доста туристи, които ни посещават, така че според мен сме успели чрез филмчето, което направихме по “Нова телевизия” да привлечем доста хора, които да дойдат и да видят забележителностите на града. Предполагам, че от пролет ще се засили интересът. Сега поради зимните условия доста от хората са притеснени – звънят по телефона, че не могат да дойдат. Така че напролет най-вероятно ще се засили туристопотока.”, каза кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. Тя не можа да каже в цифри как повечето туристи се отразяват на общината, но добави, че хижите “Ерма” и “Руй” се пълнят с туристи.

Виж също...

Loading...