През 1962 година певицата Гюрга Пинджурова е изнесла новогодишен концерт на свещи в читалището на Трън, а на смъртния си одър е изпълнила “Омиле ми, Ягодо”

През 1962 година в читалището на град Трън славеят от Трънско Гюрга Пинджурова е изнесла новогодишен концерт на свещи през 1962 година, тъй като електричеството спряло. Това сподели в рубриката „Моята история“ по програма “Христо Ботев” на БНР трънчанинът и историк Кирил Михайлов, дочу Zapadno.com.

Трънчанинът Кирил Михайлов разказа кратката биография и впечатления за голямата оперна и народна певица от Трънско Гюрга Пинджурова. Певицата е родена на 18 април 1895 година в Трън. Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. “Интересно е, че с дълбокия си емоционален глас и вярното си чувство на изпълнение Гюрга Пинджурова се утвърждава като изключителен талант и на нея дължим известната всенародна песен “Хей, поле широко”. Тя се премества да живее в София с мъжа си. През 1962 година за Нова година изнася концерт в тогавашното читалище в Трън. Моите родители са ми разказвали как залата е била препълнена с правостоящи и седящи, въобще хората толкова много са я обичали, че едва ли не целият град е бил вътре. По време на изпълнението изгасва токът и изнасят няколко свещи на сцената, а тя се засмява и казала на трънски: “Епа ние мож да си попоему и без ток!”. Баща ми разказваше: Като отвори оная хубава гласетина и пея ни близо два часа, и ние с нея наравно си пеяхме. За сълажението след смъртта на мъжа и около месец след това и тя умира. Интересна е историята за нейната смърт. Доколкото знам от разкази на хора, които са работили в “Александровска болница” – умира през 1971 година на 10 ноември. Но интересното е, че тя е усещала своя край, отказала се е да живее и толкова горчиво и било без своя съпруг вече. В последните си минути от живота си тя е запяла “Омиле ми, Ягодо”. Персоналът на болницата са били потресени от нейния дух, макар и в сетния и час.”, разказа Кирил Михайлов в ефира на програма “Христо Ботев”. Накрая той призова Българското национално радио да пуска песните на Гюрга Пинджурова.

Виж също...

Loading...