В градовете Брезник и Трън се подготвят за Йордановден, когато ще бъде хвърлен богоявленския кръст в местните реки

Започнаха записванията за желаещите да скачат за богоявленския кръст в градовете Брезник и Трън. В събота, когато се отбелязва Йордановден или Богоявление традиционно в местните реки ще бъдат хвърлени кръстове. Ритуалът ще бъде съпътстван със сутрешни литургии, които ще бъдат отслужени в храмовете на общинските центрове, предаде репортер на Zapadno.com.

Сутрешна литургия и водосвет ще бъдат направени още на 5 януари в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец”. Богослужения в храма ще има и в следващите два дни – 6 и 7 януари, като само на Йордановден ще бъде направен още един празничен водосвет след литургията. Службите ще започват в 9 часа и ще бъдат водени от отците Михаил и Константин, като двамата ще се редуват в различните дни. Богоявленският кръст в град Брезник ще бъде хвърлен на 6 януари от 11:30 часа на реката срещу автомивката и под детската площадка (районът около 9-метровата дървена скулптура при моста на улица “Георги Бунджулов”). Желаещите да се хвърлят за кръста трябва да се обадят в един от двата храма на Брезник – “Света Петка” или “Свети Георги Победоносец”, съобщиха от църковното настоятелство.

В трънския храм “Свети Николай” ще бъде отслужена празнична Света литургия за Йордановден и ще бъде направен водосвет. Богоявленският кръст ще бъде хвърлен в река Ерма в района на железния мост при къща за гости “На кьоше”. Литургията ще започне в 9 часа, а кръстът ще бъде хвърлен в 11 часа.

Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден) и е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен

Виж също...

Loading...