Новият директор на Общински исторически музей-Брезник: Амбицията на малкия ни колектив трябва да е насочена към отваряне на музея към публиките

В първите дни на 2018 година новият директор на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова встъпи в длъжност и започна да се запознава с базата на институцията и естеството на работа. Сред целите и през настоящата година са отваряне на брезнишкия музей към публиките. Това сподели директорът на музея Емилия Велинова специално за Zapadno.com.

Първата работа на новия директор е да извърши преглед на състоянието на музейния фонд и наличния фонд. Ще бъдат изградени колекции, които ще показват с какво разполага музеят. “Усилията ще бъдат насочени към една интензивна събирателска работа към нови културни ценности, които да попълнят фонда на Общински исторически музей-Брезник. На базата прегледа на фонда и идентифицирането на ценностите и на колекциите бихме изградили временни изложби. Изложби, които да показваме не само на брезничани, но и на гостите на Брезник, а също така и обмен между различните музеи – ние да поканим да гостува друг музей от страната и да имаме готовност, ако те решат да поискат наша изложба. Това са така наречените “мобилни изложби”. Поне две-три трябва да бъдат направени, може би с онова, което е характерно за Брезник и Брезнишко – уникалните църкви, манастири, светите места. Но ще обмислим с колегите какви да бъдат мобилните изложби. Разбира се ще има и гостуващи временни изложби от Регионалните музеи в Югозападна България – Перник, Кюстендил, Благоевград и общинските исторически музеи. Амбицията на малкия колектив на ОИМ-Брезник трябва да бъде насочена към отваряне на музея към публиките, по-интензивна работа с деца и възрастни и привличане на туристически групи. Има туристически агенции, които работят с деца. Ние трябва да изработим нашия продукт, за да го предложим на туристическите агенции – по-атрактивно да бъде, по-забавно да бъде и музеят целогодишно да бъде място за образование.”, каза пред репортер на Zapadno.com новият директор на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник – архив

Виж също...

Loading...