Брезничани посрещнаха с усмивка, радост и добри думи отец Михаил, който благослови и освети институции и фирми в град Брезник – СНИМКИ

В навечерието на Богоявление една забравена традиция в град Брезник беше възстановена. Брезнишкото църковно настоятелство отново даде начало на благославянето и освещаването на институции, фирми и домове с богоявленска вода. Днешният ден започна с отслужване на литургия и водосвет в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник. След водосвета отец Михаил Станкович започна обикалянето на институции и офиси на фирми в града, предаде репортер на Zapadno.com.

С усмивка, радост и добри думи хората в институции и фирми посрещаха свещеника, който пък внесе благословия и светена вода в учрежденията и офисите. Отец Михаил благослови и освети Домовете за настаняване, пощенската станция, Община Брезник, брезнишкото читалище “Просвещение-1870”, средно училище “Васил Левски”, детска градина “Брезица”, банка ДСК, магазините, офисите и цеховете на частните фирми. “Хората ме приемаха радостно и с усмивка. Казваха добри думи като: “Добре дошли”, “Заповядайте” и “Благодаря”. Никъде не са ме спряли, поръсих навсякъде. Наблюдавам, че хората не знаят какво е това – загубили са традицията и не знаят какво да правят, но имат желание за традицията.”, каза отец Михаил Станкович.

Свещеникът не успя да стигне да благослови всички институции и частни фирми в града, но през следващите няколко дни, когато ще се обикалят и домовете на брезничани, той ще мине през всички учреждения. На 6 и 7 януари в храм “Свети Георги Победоносец” ще бъдат отслужени сутрешни литургии, като утре (6 януари) ще бъде направен и водосвет за Богоявление.

Разгледайте снимки от благославянето и освещаването на институции и фирми в Брезник:

[maxgallery id=”16979″]

Снимки: Вера Крумова

Виж също...

Loading...