На Йордановден в Брезник: Смелчагата Станислав Асенов хвана Богоявленския кръст и се прекръсти преди да излезе от реката с него – ВИДЕО + СНИМКИ

Стотици брезничани и гости на Брезник проследиха изваждането на Богоявленския кръст от реката в града. Шест бяха смелчаците, които скочиха в студените води на реката, за да се пробват да извадят кръста, предаде репортер на Zapadno.com.

Празничният Йордановден започна с отслужването на литургия в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец”. Отец Константин, който отслужи богослужението направи и водосвет, след което се насочи към реката срещу автомивката и под детската площадка (районът около 9-метровата дървена скулптура при моста на улица „Георги Бунджулов“). Стотици погледи бяха вперени в речното корито, в което влязоха 6 момчета. Сред тях беше и миналогодишния късметлия извадил кръста – Борислав Борисов и 14-годишният възпитаник на спортно училище “Олимпиец” в град Перник Бойко. Директорът на спортното училище също беше част от публиката и подкрепяше ученика. Историкът от Брезник и деятел за културата в общината Аниела Асенова разказа каква е традицията на празника и сподели факти около изваждането на Богоявленския кръст в Брезник. На събитието присъстваше и Веселин Николов, който два пъти е хващал  кръста и е първият човек, който го е направил след като преди няколко години в Брезник е била възобновена традицията.

Отец Константин хвърли Богоявленския кръст, но над 10 минути бяха необходими, за да бъде намерен и изваден от мътните води на реката. Смелчаците се отказваха един след друг, докато накрая остана само един от тях – Станислав Асенов. Публиката също помагаше като насочваше накъде да търси момчето. Брезничани и гости на града с бурни аплодисменти и усмивки на лицата приветстваха късметлията, който докато излизаше от реката се прекръсти. Част от хората поздравиха лично Станислав Асенов. Той остана без коментар след като хвана Богоявленския кръст. Майката на Станислав написа коментар под живото излъчване във Фейсбук страницата на Zapadno.com:  “Браво, Сани! Гордея се с теб! Като бургазлия те очаквам другата година и тук в Бургас! Да си жив и здрав! Моята гордост! Обичам те!”, написа Татяна Асенова.

Вижте как беше хвърлен и хванат Богоявленския кръст в град Трън във видеото на Zapadno.com:

Разгледайте снимки от хвърлянето на кръста в град Брезник:

[maxgallery id=”17010″]

Виж също...

Loading...