Журналисти от топ медиите на Европа бяха пленени от сурвакарския дух на групата от село Долна Секирна – СНИМКИ

Областният управител Ирена Соколова и сурвакари от село Долна Секирна посрещнаха медийните лидери на Европа за Старта на Българското председателство в Националния исторически музей, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

След тържествена церемония в Народния театър, даваща Официален старт на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз за 2018 година, на която и губернаторът на Перник беше гост, акредитираните европейски медии и други гости посетиха Националния исторически музей.

Там те бяха ритуално посрещнати с традиционните пита, сол и мед от сурвакарската група от брезнишкото село Долна Секирна. Сурвакарите от област Перник приветстваха топ журналистите, сред които имаше представители на медиите BBC, CNА, CBC, Reuters, Bloomberg, The Economist, EuroNews и още много други от цяла Европа.

Двадесетте маскирани мъже изпълниха обредни танци в мистично единство на ритъм, звук и багри, облечени в автентичните за този район костюми и ликове. „Неслучайно сурвакари посрещат официалните гости, в деня на Старта на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Свързвайки Първото председателство за страната ни и символиката на обичая СУРВА, насочена към подготвяне за ново начало, изпълнено с просперитет, здраве и успехи и прогонване на злите сили”, сподели Ирена Соколова.

Разгледайте още снимки от посрещането на журналистите:

[maxgallery id=”17190″]

Снимки: Пресцентър Областна администрация-Перник

Виж също...

Loading...