Новият директор на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова ще продължи кампанията “Да съберем пъзела на историята за Пети конен полк“

Кампанията „Да съберем пъзела на историята за Пети конен полк“, която ще помогне за създаването на музейна експозиция в Общински исторически музей-Брезник ще бъде продължена и от новия директор на институцията Емилия Велинова, предаде репортер на Zapadno.com.

Целта на кампанията е да се съберат запазени и непоказани на обществото снимки, документи и предмети свързани с историята на героичния Пети конен полк, който се установява в град Брезник на 31 август 1909 година. Във фонда на Общинския исторически музей се съхраняват едва няколко снимки от историята на полка. Идеята на музейна институция е да се създаде специална експозиция, която да проследи и показва историята и развитието на Пети конен полк. Предстои преместване на музея в сградата на бившия Дом на народната армия в Брезник. Идеята е бъдещата музейна сбирка да бъде подредена именно там. Кампанията стартира на 1 септември 2017 година и е в сътрудничество между Общински исторически музей-Брезник и информационният сайт Zapadno.com. В средата на месец декември миналата година стана ясно, че няколко брезничани са се включили в инициативата и спомагат за създаването на музейна експозиция за Пети конен полк.

Новият директор на Общинския исторически музей в град Брезник, който от началото на 2018 година ръководи институцията ще продължи кампанията „Да съберем пъзела на историята за Пети конен полк“ и дори приветства инициативата. “Аз приветствам, която сте я подели и трябва да я продължим, защото това е едното нещо, което е уникалното и отличава Брезник от другите градове. Трябва да положим всячески усилия за събирането на нови културно-исторически ценности, музейни ценности, за да бъде направено едно добро представяне на Пети конен полк в сградата, която е предоставена за музей. Това, което е събрано е добре, но не е достатъчно за достойното отразяване на това събитие.”, каза Емилия Велинова.

Всеки, който желае и разполага със снимки, документи и други предмети свързани с Пети конен полк може да ги предостави на Общинския исторически музей за попълване на експозицията и съхранение за поколенията след нас. Ако притежателите на такива артефакти не желаят да се разделят с тях могат да ги предоставят на музея за направа на копие.

Включете се в кампанията “Да съберем пъзела на историята за Пети конен полк”, за да помогнете за съхраняване и опазване на военната история в община Брезник и на родната страна.

Желаещите да предоставят снимки, документи и други предмети или копия на оригинали свързани с Пети конен полк могат да се свържат с Общинския исторически музей или редакцията на информационния сайт Zapadno.com.

Адрес и телефон на Общински исторически музей-Брезник: град Брезник, улица “Борис Калев” № 1, телефони за връзка:  0896 71 13 55 или 0888 69 05 32

Телефон на информационния сайт Zapadno.com: 0895 212 868

Виж също...

Loading...