Сурвакари от Долна Секирна посрещат тържествено официалните гости за европредседателството на България

Традиционните за Граово сурвакарски традиции ще представят България пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия, които тази вечер и утре ще бъдат на официално посещение в София по повод откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Сурвакари от сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна ще посрещнат делегацията пред Националния исторически музей в столицата, научи ексклузивно Zapadno.com.

Около 20 сурвакари от групата на Долна Секирна ще посрещнат със запален факли и лумкане със звънци и чанове Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия. Високопоставените гости ще бъдат посрещнати и по традиционния български обичай – с питка с мед и сол. С това посрещане от сурвакари на Долна Секирна ще влезе в историята на страната, а най-вероятно и на тази в Европейския съюз, тъй като сурвакарската група е атрактивна и пази граовския дух.

Делегацията ще пристигне в Националния исторически музей след церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, която ще започне в 19:00 часа с концерт в народен театър “Иван Вазов”. Домакин на церемонията е министър-председателят Бойко Борисов.

Виж също...

Loading...