Собственикът на хотел “Ерма”: Високите местни данъци и такси в Община Трън са една от причините да не се развива бизнес в Трънско

Високите местни данъци и такси в община Трън са една от причините да не се развива бизнес и икономика в Трънско. Това мнение изказа собственикът на хотел “Ерма” Васил Василев по време на публичното обсъждане на проектобюджета за 2018 година на Община Трън. Хотелиерът е направил собствено проучване и е установил, че хотел като “Ерма”, но в град Банкя плаща 5 пъти по-малко данъци, предаде репортер на Zapadno.com.

Увеличението на бюджета на Община Трън за 2018 година основно е от държавните дейности. “Държавната субсидия е увеличена съгласно стандартите, които са увеличени за издръжка на училище, детска градина и социалните услуги. Съобразено с това ние сме го разработили плюс преходния остатък, който им е останал на държавните дейности и е в размер на 247 892 лева. В Общината остават 693 000 лева, които са разпределени по местни дейности.”, каза главен специалист „Бюджет и ТР3” в Община Трън Любен Макариев. Той подробно представи финансовите аспекти на бюджета за 2018 година.

Перото с финансовите средства за зимно поддържане, които са 260 000 лева с включен ДДС предизвикаха реакция от страна на собственика на хотел “Ерма” Васил Василев. “Някой може ли да каже последните години какво се е увеличило около това? Мисля, че преди 5 години зимното беше 40 000 лева, а сега отиде на 260 000.”, попита Васил Василев.

Кметът на Община Трън Цветислава Цветкова отговори, че това е субсидия, която идва целева от държавата и общинската администрация не може да разходва средствата за друго предназначение. “Преходният остатък, който господин Макариев ви разясни и по делегираните услуги те също са целеви – идват си от Министерство на труда и социалната политика. Там са си регламентирани стандарти и това е субсидията, която е определена за дадената социална услуга. Ако не се разходват средствата за дадената година те минават като преходен остатък за следващата година плюс парите, които идват като делегирани средства за тази година, за която се отнася.”, поясни Цветислава Цветкова.

Собственикът на хотел “Ерма” засегна и темата с такса смет и местните данъци и такси. “Коментира ли се какви са приходите от такса “Смет” и местни данъци?”, попита Васил Василев. Главният специалист „Бюджет и ТР3” в Община Трън Любен Макариев отговори, че приходите за 2017 година от данъците върху недвижимите имоти е 70 000 лева, но е трябвало да се съберат още пари от некоректни данъкоплатци. “Таксата “Смет” е 170 000 лева – толкова събираме. Таксите са определени на база решение на Общински съвет – 5 промила за такса “Смет” и 2,5 промила за данък върху недвижимите имоти. От години не сме променяли тази такса.”, отговори Любен Макариев.

Хотелиерът не е доволен от местните таксите и данъци. “Голяма разминавка се получава, ако някой иска да прави бизнес в Трън в никакъв случай не би го направил, защото таксата е огромна. Говорим за нашия хотел – грубо по 800-900 лева на месец минимум. При същото положение в софийска Банкя, ако е там хотелът – 5 пъти е по-ниска таксата. Смятам, че не е правилно това ценообразуване на база на промили и на данъчна оценка. От една страна то се вози към Перник по количество отпадъци. От друга страна се събира по някакви формули, които нямат нищо общо с возенето. Тука сериозен бизнес не би дошъл някой да направи при тия огромни разходи така определени.”, каза Васил Василев. Високите промили се обосновават заради няколко фактора, сред които са извозването на отпадъците до Регионалното депо за битови отпадъци в Перник, поддръжката на сметоизвозващата техника и заплатите на служителите, поясниха от общинската администрация. Главният специалист „Бюджет и ТР3” в Община Трън Любен Макариев добави, че от 2019 година държавата ще прави промяна по Закона за местните данъци и такси. Той каза още, че заради ниската данъчна оценка на имотите особено в трънските села влияят на такса “Смет”. Собственикът на хотел “Ерма” каза, че според негова сметка, ако той сам си кара отпадъците до Перник ще му струва много по-евтино отколкото да плаща такса “Смет”.

Председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев добави, че в Перник промилите за такса “Смет” са 3, но там данъчната оценка на имотите е значително по-висока от тази в Трънско. “Но при вас се получава така, защото вашият обект е с много висока данъчна оценка.”, отговори Бойчо Харалампиев на Васил Василев. От своя страна собственикът на хотел “Ерма” попита: “Има ли отнякъде да се компенсира това от други приходи, ако се намали този промил. То няма икономика тук.”, каза Васил Василев. На публичното обсъждане стана ясно, че тенденцията е фирми в община Трън да се регистрират в общини като Перник и София. Така не се генерира приход в общинската хазна от фирмите в Трънско. Друг проблем са тези фирми, които от години не са си плащали данъците. В момента Община Трън е в процедура за водене на дела с фиктивните фирми регистрирани на адреси в пограничната община, каза кметът Цветислава Цветкова.

Виж също...

Loading...