Оперната певица с корени от Трънско Мила Михова участва в надпреварата за “Музикант на годината” на Българското национално радио

Предаването “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” провежда национална анкета сред слушателите на Българското национално радио за „Музикант на годината“ в класическите жанрове от 1991 година. В историята като носители на приза са останали имената на Васил Арнаудов, Емил Табаков, Минчо Минчев, Людмил Ангелов, Гена Димитрова, Иван Спасов, Теодосий Спасов (два пъти), Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска (два пъти), Виктор Чучков, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, Васко Василев, Росица Баталова, Светлин Русев, Красимира Стоянова,  Татяна Колева, Веско Пантелеев-Ешкенази, Йордан Камджалов, Найден Тодоров, Мичо Димитров, Ваня Монева, хор „Бодра песен“ – Шумен с диригент Деница Узунова и Националният филхармоничен хор “Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров.

В националната анкета за “Музикант на годината” е включена оперната певица и поетеса Мила Михова, която е с родословни корени от трънското село Бусинци. Бабата и дядото на младата оперна певица, които са родители на майка и са от село Бусинци, което пък се слави с уникалната бусинска керамика. Тя е дъщеря на оперната певица Дарина Такова. Мила Михова е родена в София. От ранна детска възраст започва да свири на пиано и да изучава солфеж. От 2008 до 2012 година е студент в Националната музикална академия „Професор Панчо Владигеров“. През 2013 година печели стипендия на Фондация „Борис Христов“ за участие в Оперното студио на Националната академия „Санта Чечилия“ в Рим, където работи с оперната дива Рената Скотто, режисьора Чезаре Скартон и вокалния педагог Анна Ванди, като участва във финалния концертна студентите в зала „Петраси“ на аудиториума Parco della Musica под акомпанимента на пианистите Фабио Чентанни и Стефано Джанини. Участвала е в майсторски класове на Дарина Такова, Карло Коломбара, Лучана Д‘Интино, Катрин Хатая и Вера Николова и Оливие Дориа.

Освен голямата награда “Музикант на годината” – уникална бронзова статуетка на скулптора Христо Илиев, според броя на гласовете се определят и призове в няколко други категории, сред които “Активна творческа дейност”, “Ансамбъл на годината”, “Музикален проект на годината”, “Премиера” и други. През годините екипът на “Алегро виваче” винаги е давал шанс и на най-младите изпълнители – със специалната  награда за дебют или “Млад музикант на годината”. Допитването в началото на 2009 година беше фокусирано изцяло върху тях и излъчи победител сред осемте номинирани – Василена Серафимова (ударни инструменти), припомнят от програма “Хоризонт”.

За 27-и пореден път анкетата сред слушателите на БНР стартира с промяна в регламента:
За наградата “Музикант на годината” могат да бъдат предлагани само личности, а състави от двама и повече изпълнители се състезават в категория “Ансамбъл на годината”. В отделна категория се приемат и предложенията за “Музикален проект на годината”. Всеки участник в анкетата може да предложи своя номинация, а победител е музикантът, събрал най-много гласове. Всеки слушател може да подкрепи само една кандидатура. Гласуването е еднократно. Срок – до края на месец февруари.

Внимание! Гласът се зачита само с изписани две имена и актуален телефон за връзка.
(Могат да бъдат регистрирани максимум две гласувания от един компютър)

Номинациите на екипа на предаването “Алегро виваче” за “Музикант на годината 2017” можете да видите ТУК.

Пълен списък на предложените до този момент музиканти, ансамбли и проекти можете да намерите в страницата на предаването “Алегро виваче” във Фейсбук.

МУЗИКАНТ НА ГОДИНАТА 2017 – кой ще бъде той, решавате Вие!

Виж също...

Loading...