Вижте силата, духа и пъстротата на местните сурвакарски празници, които озариха 8 населени места в Брезнишко – СНИМКИ

В 8 населени места в община Брезник бяха запалени ритуални огньове и се събраха 14 сурвакарски групи за “Сурова”. Местните сурвакарски празници в брезнишките села събраха стотици гости около площадите и отново показаха силата, духа и пъстротата на традицията. Във всяко населено място, където се проведе сурвакарската традиция имаше своя собствена красота и атрактивност – най-добри и най-лоши нямаше, защото това е празника на духа, а не на съревноваването. Информационният сайт Zapadno.com направи обиколка в брезнишките села Слаковци, Банище, Сопица, Садовик, Бегуновци, Гигинци, Долна Секирна и Кошарево, за да се убеди в гореизложеното твърдение и да направи съпричастни своите читатели със “Сурова”.

В 18:00 часа на площада в село Слаковци започнаха да се събират сурвакарите от местната група, които очакваха гостите от пернишкото село Селищен дол. Сурвакарската група на Слаковци наброява около 35 човека. Най-възрастният сурвакар е на 66 години, а най-младият е на 8 години. Групата няма да участва в тазгодишното издание на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник, а причината за това е, че част от “запалените” сурвакари са на работа в Германия. “Групата ни не е подготвена така, за да участваме на фестивала.”, каза секретарят на читалище „Искра-1932“ Светла Пантелеева. Гостите от Селищен дол бяха посрещнати край ритуалния огън с блага ракия и вариво.

Около 19:00 часа ритуалният огън в центъра на село Банище беше запален, а около него започнаха да се събират местните сурвакари. Сурвакарската група на Банище се състои от 40 човека. Най-малкият сурвакар е на 2 години, а най-възрастният е на 70-годишна възраст. На 14 януари по традиция групата на село Банище посещава и съседното село Ръжавец. “Всяка година сутрин отиваме първо в Ръжавец, правим обиколка по къщите на селото, а след това се връщаме в Банище, където продължаваме с обиколката по домове. Навремето село Ръжавец имаше сурвакарска група и идваше тук, а ние отивахме там. Минавахме техните къщи, а те – нашите и се срещахме на средата на пътя между двете селата. Тържествено правихме срещата – със сабите.”, разказа местният жител Николай Боянов, който е част и от групата. До 1995 година село Ръжавец е имало своя сурвакарска група. След сурвакарските игри в Банище, групата отпътува за село Кошарево за среща.

В 19:30 часа три сурвакарски групи направиха среща край ритуалния огън в село Сопица. Сурвакарите на пернишкото село Расник и брезнишките села Велковци и Сопица се срещнаха с енергия от танци. Сурвакарската група на домакините от село Сопица наброява около 60 човека, като в момента на местната “Сурова” бяха 30 сурвакари. Най-малкият сурвакар от Сопица е на 3 години, а най-възрастният е на около 60-годишна възраст, каза бюлюкбашията. Сурвакарската група от село Велковци е съставена от 40 човека, като в Сопица бяха около 25 човека. На 4 години е най-младият сурвакар на Велковци, а най-възрастният е на около 60-годишна възраст, каза бюлюкбашията на велковската група.

Половин час по-късно, в 20:00 часа среща на площада в село Садовик си дадоха местната сурвакарска група и гостите от село Ребро. Около ритуалния огън се бяха събрали няколкостотин гости, които наблюдавах традицията и живописната среща. На площада бяха пристигнали около 35 сурвакари от сурвакарската група на село Ребро. Най-младият сурвакар на групата е на 2-годишният Филип и е внук на бюлюкбашията, който носи същото име и е на 63 години. “При нас е наследствена традицията и държим на нея. Традицията я пазим и предаваме на младите поколения, за да се поддържа. По друг начин това не става.”, сподели бюлюкбашията на групата от Ребро. Домакините от сурвакарската група на Садовик са 40 човека. Най-младият сурвакар на Садовик е 8-годишният внук на бюлюкбашията Валентин Владимиров, а най-възрастният е 62 години.

В брезнишкото село Бегуновци за първи път среща си направиха местната сурвакарска група и групата от съседното село Непразненци. Ритуалният огън на площада пред сградата на кметството и читалището беше запален около 19:30 часа. Сурвакарската група на село Непразненци наброява около 50-60 човека, като в село Бегуновци бяха пристигнали 20 сурвакари. Най-възрастният сурвакар е на 61-годишният бюлюкбашия Людмил Петров, а най-младият от сурвакарската група на Непразненци е на 4 години.

На площада в село Гигинци в 20:00 часа също беше запален ритуален огън, като тази година сурвакарската група умишлено проведе с по-скромно посрещане празника, а не както досега е било зрелищно и запомнящо се. Причината за това са тъжни помени, които през последните дни са имали някои от участниците в групата и дългогодишния бюлюкбашия Крум Крумов, който почина през месец септември 2017 година. Сурвакарската група на Гигинци е съставена от над 80 човека, но във вечерта на местната “Сурова” участие взеха около 40 сурвакари. Най-възрастният сурвакар е на около 70-годишна възраст, а най-малкият участник е на 4 години. След запалването на ритуалния огън групата отпътува за земенските села Елов дол и Беренде и ковачевското село Чепино.

Без съмнение тази година най-натоварена програма имаше сурвакарската група на село Долна Секирна. В съботната вечер сурвакарите посетиха пернишкото село Люлин, след това се завърнаха в Долна Секирна, където в 20:30 часа беше запален ритуалния огън, а около 21:30 часа сурвакарската група отпътува за ковачевското село Чепино и земенското Елов дол. Сурвакарската група на Долна Секирна наброява 130 човека, като на местната “Сурова” взеха участие близо половината сурвакари. “Някои са на работа, но фестивала ще се съберем. Най-малкият е на 2 години и половина, а най-възрастният е 70-годишен.”, каза ръководителят на групата Георги Илиев.

Последният ритуален огън в община Брезник беше запален в село Кошарево. Минути преди 22:00 часа, когато огънят озари площада на селото, сурвакарските групи на Кошарево и Банище си дадоха среща. По програма трябваше да пристигнат и сурвакари от радомирското село Стефаново, но до запалването на огъня те все още не бяха в селото. „Нека всички заедно да се докоснем до този уникален обичай наречен Сурва. Заповядайте и знайте, че Сурва е там където са силните !!!“, призоваха още преди дни от сурвакарската група на Кошарево. Наистина атмосферата около площада отговаряше на изказването от групата – факли от няколко страни горяха, няколко телевизионни канала и професионални фотографи бяха пристигнали да снимат, а полицейското присъствие и организацията около ритуалния огън също бяха много добри. Един от гвоздеите в програмата беше 5-минутната заря, която оцвети небето над Кошарево и накара присъстващите да вперят погледи нагоре. Живописни зари имаше и в други населени места в региона. Сурвакарската група на село Кошарево е съставена от 170 човека. Най-малкият сурвакар е на 1 година, а най-възрастният е на 70-годишна възраст.

В съботната вечер сурвакарската група на село Ноевци отпътува за земенското село Габров дол. По традиция на 14 януари от 7:00 до 18:30 часа сурвакарите ще обходят къщите в Ноевци, а когато приключат ще се съберат на площада в селото, за да запалят ритуалния огън, който ще бъде съпътстван от заря.

Разгледайте над 150 снимки от 8 населени места в община Брезник, където се проведоха местни сурвакарски празници, които бяха заснети от обектива на Zapadno.com:

[maxgallery id=”17263″]

Виж също...

Loading...