Звън на чанове, ритуален огън и пищна заря изпълниха брезнишкото село Ноевци на местния сурвакарски празник – СНИМКИ

Традиционен местен сурвакарски празник се проведе в брезнишкото село Ноевци, където стотици хора се бяха стекли, за да наблюдават сурвакарската група, предаде репортер на Zapadno.com.

В 18 часа сурвакарите, които през днешния ден обикаляха къщите в селото, започнаха да се събират на площада в Ноевци. Сурвакарската група обходи централната част на селото и събра погледите на жители и гости на населеното място. Почти нямаше човек, който да не снима колоритните сурвакари и забавните типажи към групата. Сурвакарската група е съставена от около 100 човека, като за участия на фестивали броят нараства. Най-малкият сурвакар е на 4 месеца и днес е обикалял къщите в селото заедно с другите членове от групата. Родителите на малкия сурвакар не го бяха извели за събирането на площада, но за участието във фестивалите в общината и региона детето ще бъде сред дефилиращите. Най-възрастният сурвакар е на около 80-годишна възраст.

Малко преди 19 часа сурвакарите преминаха през главната улица с горящи факли и изпълниха площада, където се разнесе звън на чанове и звънци. Ритуалният огън беше запален след знак на старши-отговорникът на групата Динко Крумов, а след него пищна заря оцвети в различни нюанси небето над Ноевци.

Разгледайте снимки от сурвакарския празник в село Ноевци, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”17594″]

Виж също...

Loading...