Читалище от Търговищко организира Национален конкурс за кукерска маска и рисунка заради преселници от Трънско, Радомирско и Пернишко

Народно читалище “Развитие-1926” от търговищкото село Стража организира Национален конкурс за кукерска маска и тематична рисунка. Преселници от Кюстендилско, Радомирско, Трънско и Пернишко са в основата на организирането на конкурса, научи Zapadno.com.

Националният конкурс за кукерска маска и тематична рисунка стартира в първите дни на новата 2018 година. Участниците могат да се включат в две категории: изработка на кукла-кукер на тема “Вълшебството на кукерската маска” и рисунка на тема „Да изгоним злото от селото”. Конкурсът е посветен на местния традиционен празник „Сирни Заговезни” в село Стража, който години наред се празнува „на мегдана сред селото”. Възстановен е местният народен обичай „Хамкане”, в който децата се надпреварват кой пръв да отхапе от халвата. Целта на читалището е да подпомогне за съхраняване и популяризиране на местните народни празници, обичаи и най-вече на този уникалния народен празник „Сирни Заговезни”. Кукерските обичаи не са характерни за нашия регион, но нашите преселници са от Кюстендилско, Радомирско, Трънско и Пернишко, затова искаме да възстановим този Кукерски обичай, който са го празнували нашите деди, споделят от народно читалище “Развитие-1926”.

Според регламента на конкурса в него могат да вземат участие деца и младежи от 5 до 18 години, разпределени в четири възрастови групи: от 5 до 7 години; от 8 до 10 години; от 11 до 14 години и от 15 до 18 години. В конкурса могат да участват творби на живописта, графиката (рисунка, карикатура), скулптура, приложно-декоративни творби и проекти. Творбите трябва да бъдат придружени със следната информация за участника: три имена, възраст, адрес за кореспонденция, читалище, училище, школа по изобразително изкуство и други, както и телефон за връзка и електронна поща. Участниците могат да се включат и в двете категории. Всеки участник може да участва в конкурса с най-много до две творби и в двете категории. Крайният срок за получаване на творбите е 7 февруари 2017 година.

През месец февруари 2017 година информационният сайт Zapadno.com информира своите читатели за традицията на кукерските групи в Трънско, която допреди повече от 15 години все още е била “жива”. До началото на новия век трите трънски села Кожинци, Мрамор и Филиповци са отбелязвали традиционния сурвакарски празник със собствени групи. Ако сте пропуснали да прочетете тази публикация, наваксайте си: Бившият директор на музея в Трън: Кукерските групи от селата Филиповци, Кожинци и Мрамор огласяваха фестивала в Перник

Виж също...

Loading...