„Още чакаме сертификат за Желязната вода, но изворът е действащ“, съобщи зам. кметът на Община Брезник М. Добревска пред радио “Благоевград”

Какво се случва с Желязната вода на Бърдото и какви са възможностите за нейното използване обсъждаха журналистът Биляна Славчева и заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска в следобедния блок на радио “Благоевград” миналата седмица, дочу Zapadno.com.

Представителят на Общината разказа, че още преди повече от година е поискан сертификат за качествата на водата, но все още не е издаден такъв от Министерството на околната среда и водите. „Сертификатът ще ни каже точно какво е съдържанието на водата и доколко е годна за употреба и за каква употреба.“, съобщи Мария Добревска с уточнението, че и в момента тя може да се ползва в количествата и рамките на допустимите норми – не като питейна или трапезна вода, а като средство за лечение. „Тя е много полезна за анемия, заради голямото съдържание на желязо и също за кожни заболявания“, добави зам. кметът.

На въпроса защо водата не се бутилира и използва с търговски цели, Мария Добревска отговори: „Не знам дали е възможно самото бутилиране на водата, защото тя много бързо се утаява. И ако се напълни в по-голямо количество, трябва да се стабилизира по някакъв начин, защото тя губи свойствата си, утаявайки се желязото. Не сме имали интерес от някоя компания, която да иска това да го прави. Който иска да ползва Желязната вода, да дойде на място и да види хубавия ни град.“

В миналото Желязната вода в Брезник е била издигната в култ, а до Балканската война я наричали Светата вода. През 1907 година тя е била отличена със Златен медал на изложението за минерални води в Лондон. Още от тогава нейната консумация се препоръчва като средство за лечение по лекарска препоръка. Водещата на предаването съобщава, че във водата най-голямо е съдържанието на желязо – 400 милиграма на литър, магнезий – над 150 мг/л, манган – над 20 мг/л, алуминий – над 65 мг. Присъствието на сулфатни йони във водата е около два пъти повече от прочутата вода на Карлови Вари (бел. ред.: сулфатите са соли на сярната киселина).

Специално за читателите на Zapadno.com допълваме сравнение с най-популярните питейни минерални води „Девин“ и „Горна баня“. На етикетите на водите, които всеки ден консумираме е посочено, че в тях стойностите на изброените химични елементи въобще отсъстват или са около нулата. Сулфатните йони са малко над 17 милиграма на литър при девинската вода и близо 20 милиграма на литър при горнобанската вода.

Водата в чешкия курорт Карлови Вари, също като брезнишкия минерален извор, се препоръчва предимно за лечебни спа процедури, докато пиенето на водата е ограничено и се препоръчва под лекарски контрол. Сулфатните йони от солите на сярната киселина в чешкия курорт са много над 500 милиграма на литър, а в Желязната вода са близо два пъти повече.

Виж също...

Loading...