Zapadno.com навършва 1 година от стартирането си и по този повод черпим с нарисувани илюстрации на забележителности от Брезнишко и Трънско

На 16 януари информационният сайт на Брезник, Трън и региона – Zapadno.com навършва 1 година от стартирането си в глобалната интернет мрежа. По този повод в тази публикация сайтът ще представи една кратка равносметка за изминалите 365 дни, в които информира читатели от Брезнишко, Трънско, от областта, от други краища на страната и дори извън пределите и, в чужбина. Но освен равносметка ще почерпим вас, читателите с нарисувани илюстрации на някои от големите забележителности на общините Брезник и Трън.

Преди 1 година, на 16 януари 2017 година информационният сайт Zapadno.com официално започна да се развива. Една седмица преди тази дата започна пробното публикуване на статии и дооформянето на визията на сайта. В началото все още никой не знаеше за медията и беше трудно, защото новини за Брезнишко и Трънско рядко присъстваха в регионалните и националните медии. Тук-там се срещаха по няколко кореспонденции във вестници или радиостанции, национални телевизии, освен пернишката кабелна телевизия “Кракра”, стъпваха в общините Брезник и Трън само при рейтингови новини, а в информационните сайтове присъстваха предимно публикации на база криминалния бюлетин на Областна дирекция МВР-Перник. Разбира се имаше и местни медии в двата града, като дори за Брезник те бяха две – информационни сайтове. Въпреки това съдържанието в тях също беше оскъдно, а дори в частния сайт за Трън присъстваха предимно криминални новини. Единствената по-актуална информация се получаваше от двата общински сайта на Брезник и Трън. Но липсваше подробна информация за хората и темите от обществения, политическия, културния, спортния, историческия и колоритния живот в Брезнишко и Трънско. Въпреки че общото население на двете общини е около 10 000 души, и при тях се развиват множество дейности – приятни или нея, забавни или омразни те се случваха и продължават в това темпо. Така беше до 16 януари 2017 година, когато Zapadno.com се появи, за да показва този многолик живот в общините Брезник и Трън и дори с хора извън тях, но свързани с тези райони.

За тези 365 дни имаше много перипетии, през които сайтът трябваше да премине. Още в началото информационният сайт Zapadno.com започна с първото си добронамерено дело – кампанията “Моля, затваряйте вратата. Входовете на всички жилищни сгради в градовете Брезник и Трън, които са около 60 бяха налепени със скромни лепенки, на които пишеше “Моля, затваряйте вратата”, както и логото на сайта. Целта им беше да предизвикат хората, които не затварят входните врати, да започнат да го правят. Зимно време беше, дори по-люто от сегашното и топлината на входовете на сградите бързо си “намираше път” през незатворените врати. Дано лепенките са постигнали своята цел. Друга кратка кампания, която сайтът поде премина под надслов „Заобиколи бабуните, спаси картера!“. Кампанията беше насочена срещу неравностите на площад „Девети септември“ в град Брезник, които повредиха картерите на няколко автомобила. Последната кампания, която Zapadno.com осъществява в партньорство с Общински исторически музей-Брезник е “Да съберем пъзела на историята за Пети конен полк”. Чрез нея се опитваме да помогнем на музея в град Брезник да събере артефакти, документи, снимки или разкази свързани с величествения Пети конен полк, който е оставил траен отпечатък в историята на Брезнишко.

Читателите – хората, за които информационният сайт работи бяха повече и предимно добронамерени отколкото лоши и завистливи. Помагаха и продължават да го правят, по-будните сигнализират за нередности, но и не само – от читатели получаваме и прекрасни теми или новини свързани с общините Брезник и Трън. Пожелаваме успех на всички тези хора! Е, не липсваха и такива, които дори и днес са срещу информационния сайт Zapadno.com, но няма как една медия да се хареса на всички, особено когато обективно отразява двете гледни точки по една тема, в която единият не е съгласен с другия. Радващо е, че тези хора са малцинство опитващо се да “плюе” по всичко, което се случва или прави в Брезнишко и Трънско. Въпреки това Zapadno.com не мисли лошото не тези хора колкото и завистливи и с грозни души да са. Напротив – пожелаваме им късмет и повече да се радват на чуждото щастие или общото благо! Над 3 000 са публикуваните статии на страниците на сайта за тази една година, а приятелите на страницата ни във Фейсбук вече наброяват над 1 730 човека, където пък чрез директни видеа се излъчват по-значими събития в Брезнишко и Трънско.

През тази 1 година сайтът срещна разбиране, съдействие и топло посрещане от редица институции в общините Брезник и Трън. Съдействаха и продължават да го правят и пресцентрове и дирекции на институции и фирми свързани по някакъв начин с Брезнишко и Трънско. Благодарни сме за това и го изразяваме с коректността си към тях, защото техния авторитет също е заложен на страниците на Zapadno.com под формата на предоставяната от тях информация.

На рожден ден като на празник – трябва да се почерпим. Избрахме начин нашата почерпка да достигне до читателите ни. По-долу ще видите нарисувани илюстрации върху географските карти на общините Брезник и Трън. Те са дело на художника и графичен дизайнер Николай Атанасов и са направени по поръчка на Zapadno.com специално за рождения ден. В лупите може да видите част от прекрасните забележителности на Брезник, Трън и региона. Изрисувани в лупите са: Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци, общ изглед на град Брезник и емблематичната за брезничани местност “Бърдото”, археологическия обект Гърленски храм-кладенец край брезнишкото село Гърло, връх Драговски камък, който се намира между трънските села Филиповци и Врабча, природната забележителност Ждрелото на река Ерма, паметникът на трънския майстор – фигурата на Гига на площад “Владо Тричков” в град Трън и изделия на автентичната бусинска керамика, която е прославила трънското село Бусинци. Днес рожденикът черпи!

Виж също...

Loading...