Две тематични изложби ще покажат “Сурова в града и селото” и живото човешко наследство на традицията за маскарадния фестивал в Брезник

С две тематични изложби в Общински исторически музей-Брезник ще бъде съпътствано предстоящото тазгодишно издание на маскарадния фестивал “Сурова Брезник ‘2018”. Изложбите се реализират съвместно между Общински исторически музей-Брезник и Регионален исторически музей-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Темата на едната изложба, която е подредена в сградата на бившето класно училище в Брезник, където се помещава Общинския исторически музей е “Сурова – живо човешко съкровище”. Чрез изложбата ще бъдат показани плакатите на фестивалите в Брезник и в Перник. Посетителите ще имат възможност да видят как са изглеждали плакатите на фестивала в Перник от 1966-та година до наши дни и плакатите на фестивала в Брезник от 2006 година насам. “Показали сме и диплома от ЮНЕСКО за вписване на традицията като нематериално културно наследство от декември 2015 година.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова. Изложбата “Сурова – живо човешко съкровище” може да бъде разглеждана от днес до 15 февруари в бившето класно училище на Брезник.

Втората изложба е мобилна и ще бъде подредена около обяд в деня на XV-ия маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2018”. Темата на изложбата е “Сурова в града и селото” и ще бъде показана в сградата на бившия ДНА в Брезник. При благоприятно време част от мобилната изложба ще е подредена пред ДНА.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още новини около предстоящото издание на XV-ия маскараден фестивал „Сурова Брезник ‘2018“.

Виж също...

Loading...