Министърът на отбраната Красимир Каракачанов не се е отказал от връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна служба е крачка към това

Доброволна военна служба ще бъде въведена у нас. Това съобщи в Смолян военният министър Красимир Каракачанов при изпращането на 35-ия български контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан, предаде БНТ.

Красимир Каракачанов заяви, че не се е отказал от намеренията си за връщане на казармата, а въвеждането на доброволната служба е първа крачка в това отношение. В момента недостигът в армията е близо 6 000 души, като някои поделения са изправени пред кадрови колапс.

Каракачанов разкритикува индиректно отпускането на допълнителни 100 милиона лева за увеличаване на заплатите в МВР под заплахата от полицейски протести по време на Европредседателството. “Онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения, да могат доброволно да служат не като кадрови военнослужещи, доброволни – шест девет месеца, зависи от специалността – да получат подготовка, влизат в резерва. Това би довело до решаване на проблема с недокомплекта, защото една част от тях биха могли да харесат службата и да останат на служба… Както тази година имаше увеличение на заплатите на военнослужещите, така ще има и следващата година. Смятам за правилно целия сектор сигурност – армия, полиция, служби за сигурност – да вървят в комплект, защото не смятам че е правилно да се отпускат пари само там, където някой вдига шум или прави протести. Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава че има по-малко нужди от полицията.”, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Виж също...

Loading...