Официално откриха изложбата „Сурова – живо човешко съкровище“ в Общински исторически музей-Брезник – СНИМКИ

Плакати от маскарадните фестивали в градовете Брезник и Перник са подредени в изложбата „Сурова – живо човешко съкровище“, която беше официално открита днес в Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

В изложбата са показани как са изглеждали плакатите на фестивала в Перник от 1966-та година до наши дни и плакатите на фестивала в Брезник от 2006 година насам. Сред експонатите е изложена и диплома от ЮНЕСКО за вписване на традицията като нематериално културно наследство от декември 2015 година. “Импровизирано го правим това откриване на изложбата ни посветена на един от най-прекрасните, древни обичаи – “Сурова”. В навечерието на магията на фестивала утре, когато целият Брезник ще бъде огласен с чудноватите маски и звънци, нашият дан към фестивала е откриването на тази изложба, която посетителите могат да я видят до 15 февруари. Утре пред самата сграда на музея (военния клуб) ще експонираме и друга изложба – “Сурова в града и селото”.  Идеята е да покажем, че общинските власти, общините и фестивалите, които се провеждат в нашия регион спомагат за доразвиването на този обичай, който от 2015-а година е вече световно човешко наследство, вписан в световната листа. Показали сме плакатите на международния фестивал в Перник заедно с първия плакат от 66-а година и плакатите за фестивала в Брезник, които успяхме да намерим и благодаря на Божидар Пантев, който ни съдейства и на Общината. Надявам се, че ще дообогатим колекцията от плакати, покани и други материали, които съпътстват самия фестивал.”, каза директорът на Общински историческия музей-Брезник Емилия Велинова на откриването на изложбата.

Сред гостите на събитието беше и зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска. Тя благодаря за инициативата и сподели, че и миналата година в музея е имало подобна изложба, но с други експонати. “Тази изложба е на много професионално ниво. Експонатите, които са изложени са много интересни и показват наистина хронологията на фестивала “Сурова”. Малка част за нашия град и за нашата община е показано тук. Това, което казахте, че в последните дни сте намерили. Но това, което е показано – като живо човешко съкровище фестивалът “Сурова” и обичаят “Сурова” е наистина емблематично и показателно за нашата община и за Пернишкия регион. Това разбира се прославя нашия регион по света. Знаете, че от миналата година и град Брезник е приет във ФЕКГ. Това също е голяма чест за нашия град. Надявам се, че утре при откриването ще го обяви кметът, защото не всички граждани го знаят. Така че този фестивал прославя и ще прославя за в бъдеще нашият град и нашата община и по Европа, и по света. Благодаря ви за инициативата. Благодаря и за началото на такива инициативи, които предвиждате.”, каза зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Историкът и бивш директор на брезнишкия музей Аниела Асенова поздрави новия ръководител на институцията. “Искам да приветствам госпожа Велинова. Ние с нея се познаваме, да не казвам отпреди колко години, съученички сме. Добре дошла в Брезник – виждате какъв радушен прием и колко много работа ви очаква. Винаги може да се осланяте на мен и специално за събирателската дейност, защото има какво да се желае.”, каза историкът Аниела Асенова и подари букет на новия директор Емилия Велинова.

Директорът на музея покани гостите да разгледат изложбата и да се почерпят с чаша вино или чай. Тя добави, че за “Сурова” времето е сурово, но пък магията на празника е здравето, което той носи.

Разгледайте снимки от откриването на изложбата, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”17939″]

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още новини около предстоящото издание на XV-ия маскараден фестивал „Сурова Брезник ‘2018“.

Виж също...

Loading...