В Общински исторически музей-Брезник гостува изложбата “Сурова в селото и града”, която показва архивни снимки на сурвакарски групи от региона – СНИМКИ

В Общински исторически музей-Брезник е подредена изложбата “Сурова в града и селото”, която може да бъде разгледана пред и в сградата на бившия ДНА в града. Още в първите минути на подреждането на експонатите дойдоха посетители, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата е мобилна и е дело на Регионален исторически музей-Перник. Таблата с архивни снимки на сурвакарски групи от област Перник представят традицията “Сурова” в селото и града. “Подбрани са архивни снимки от целия регион. В изложбата има снимки и от брезнишките села. Идеята е да се представи и обичаят, който е запазен от дълбока древност до наши дни по селата, които са и носителите на тази традиция. Представя се и пренасянето на обичая в градска среда.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова. За първи път изложбата гостува в град Брезник. Експонатите са били излагани и в Регионалния исторически музей в Перник.

Паралелно с изложбата в ДНА се провежда и друга изложба в сградата на бившето класно училище. Тя е под надслов „Сурова – живо човешко съкровище“ и показва плакати на фестивалите в Брезник и Перник, както и диплома от ЮНЕСКО за вписване на традицията като нематериално културно наследство от декември 2015 година.

Разгледайте снимки от изложбата “Сурова в града и селото”, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”18054″]

Виж също...

Loading...