Фестивалът “Сурова” в Брезник с нови рекорди, огнено сурвакарско настроение и зрелищна заря – ВИДЕО + СНИМКИ

XV-ия маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2018” ще остане в историята на празника с нови рекорди, които бяха поставени от участници, огненото сурвакарско настроение, което групите създадоха и зрелищната заря за закриването на събитието. Общо 903-а участници от 17 сурвакарски групи дефилираха на градския площад в Брезник и за пресъздадоха атмосферата на традицията “Сурова”. Хиляди бяха зрителите, които отстрани наблюдаваха духа на сурвакарския празник и станаха част от неговата магия, предаде репортер на Zapadno.com.

Официалните гости на фестивала бяха над 20 – народни представители, областен управител, кметове, зам. кметове, общински съветници и общественици. На откриването кметът на Община Брезник Васил Узунов сподели на присъстващите, че от 2017 година Брезник е член на Федерацията на европейските карнавални градове. Поздравителен адрес от президента на Федерацията на европейските карнавални градове барон Хенри ван дер Кроон беше прочетен на откриването на фестивала.

Дефилетата бяха открити от сурвакарската група на брезнишкото село Ноевци. След това щафетата поеха сурвакарите от село Сопица, радомирския квартал “Върба”, град Земен, село Велковци, пернишкия квартал “Църква”, село Люлин, село Мещица, село Ребро, село Банище, село Долна Секирна, село Бегуновци, село Кошарево, село Непразненци, село Калище, село Сирищник и краят на представянията беше направен от групата на село Садовик. Сурвакарските групи, които участваха във фестивала се движиха в два лъча – Първи и Втори. Участниците в Първия лъч наброяваха 485 човека, а във Втория бяха 418.

Сред съставните части на всяка група бяха музикантите, които придаваха още по-голяма колоритност и ритъм на представянето. На едно от хората, които се извиха пред читалището се хванаха дори и областният управител на Перник Ирена Соколова и председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова. Като по поръчка към празника се прибави и сняг, който в началото заваля дискретно, но с приближаването на вечерта снежинките се усилиха и град Брезник побеля.

Фестивалът “Сурова” в Брезник няма конкурсен характер, но всяка една от групите получаваше плакет, грамота и парична награда в размер на 100 лева. Представители на местната и държавната власт връчваха наградите лично на бюлюкбашиите или ръководителите на сурвакарските групи. Както всяка година и тази имаше отличия и парични награди за най-млад и най-възрастен участник в сурвакарска група. Най-младият участник беше 4-месечната Анабел Данаилова от сурвакарската група на село Ноевци. Още при представянето на групата малкото дете направи впечатление на официалните гости, които поздравиха най-малкия сурвакар във фестивала. Най-възрастният участник във фестивала беше 86-годишният Александър Иванов от сурвакарската група на село Ребро. Двама участници получиха грамоти и парични суми. Специална награда имаше и за народно читалище “Просвещение-1870” за перфектната организация и огромното съдействие при организацията на днешния фестивал. Наградата беше връчена от кмета на Община Брезник Васил Узунов на секретаря на читалището Пейчо Панов.

По молба на родители, на които детето им е взело участие във фестивала ще публикуваме негова снимка в галерията с фотоси и следния текст: “Днес 20.01.2018 година на фестивала “Сурова 2018″ в град Брезник, силите на доброто взеха категоричен превес над злите сили, тъй като в решаващата битка се включи и тайното оръжие на кукерите от региона – най-младият, но в същото време и най-храбър участник във фестивала- едногодишният Теодор!”. Младият участник е от град Брезник.

След края на представянията сурвакарите от Садовик запалиха факлите, с които танцуваха около кладата на площада, която също лумна в огнени цветове. Краят на фестивала беше белязан със зрелищна заря, която продължи 8 минути. Пред камерата на Zapadno.com служител на ВиК-Брезник каза, че зарята много му е харесала и е на второ място по красота след тази в Сидни, Австралия. “Най-много е в Австралия – Сидни, а след това е в Брезник.”, каза той. През целия ден информационният сайт на общините Брезник и Трън – Zapadno.com направи съпричастни с празника всички свои читатели чрез директни включвания с видео на Фейсбук страницата на сайта, снимки и публикации свързани със “Сурова”.

Вижте видео записи от живите излъчвания, които Zapadno.com направи през Фейсбук страницата на сайта:
Разгледайте над 160 снимки на сурвакарите групи от фестивала, които Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”18088″]

Виж също...

Loading...