Компания от Австралия иска да купи проекта за добив на злато в Трън

Австралийска компания със златни мини в Африка, Индонезия и Нова Зеландия може да купи проекта на „Евромакс Сървисиз“ в Трън, научи Zapadno.com.

В сайта на вестник „Капитал“ се съобщава, че инвеститор от Австралия има интерес към няколко находища, сред които е и това в Трън. Намеренията на чуждестранната група са да развият и разработят находищата, както и да търсят други възможности за инвестиции в добивната индустрия.

Първоначално проектът за проучване в Трън е бил на канадска компания. Преди няколко години правата са били купени от българския инвеститор, а сега е възможно находището да премине в австралийска фирма. „Капитал“ напомня, че плановете на българския инвеститор в Трън срещнаха силен отпор от екоактивисти и местни сдружения. Организиран беше и референдум против мината и в крайна сметка компанията реши да се оттегли от проекта.

От „Евромакс Сървисиз“ уточняват за вестника, че тяхна основна задача е да търсят най-добра реализация на инвестиционните си проекти, като в определени случаи такава може да се окаже намирането на нови партньорства. „Сделка засега няма, а само заявление за инвестиционен интерес към тези проекти. Това съобщение е само първата стъпка от процеса на проучване на проекти в България и едва след минимум едногодишен период на анализи и оценки двете страни ще преценят дали имат интерес от сделка”, казват от там.

Новият инвеститор от Австралия е BMG Resources. Тя се управлява и контролира от Trancontinental Group, която инвестира в четири области – нефт и газ, полезни изкопаеми, промишлени и технологични предприятия и недвижими имоти. “Компаниите ни обикновено остават ангажирани с проектите до края на живота им, а след като се установим в дадена страна, смятаме за задължително да търсим и други проекти, за да използваме човешките ресурси и местната експертиза, които естествено се натрупват”, каза управляващият директор на Transcontinental Group и член на борда на BMG Resources Саймън Тревисан за “Капитал”. По думите му интересът към България е бил провокиран от геоложките характеристики на самите проекти, а допълнителен стимул са се оказали качеството и професионализмът на екипа на българската фирма.

Освен добивните проекти в страната обаче групата проявява интерес и към други области. “Ние сме голям инвеститор в недвижими имоти в Австралия и бихме приветствали възможността да установим този бизнес и в България”, казва Тревисан. Перспектива за развитие компанията вижда в пазара на жилищни имоти в София.

Виж също...

Loading...