Семейство от град Трън предложило да подслони 39-годишен мъж, който от години живее на улицата, но заради епилепсия не може да работи

Бизнесмен осигури подслон на 39-годишния Димитър Каковски от Килифарево, който от години живее на улицата. В петък бездомникът получи фургон, напълно пригоден за живот, за да изкара зимата. За осигуряването му съдейства лично кметът на Килифарево Димитър Събев. „Фургонът е дарение от бизнесмена Георги Христов от фирма „Надежда Христова“, с когото си партнираме още от 2014 година, когато станаха наводненията в Килифарево“, разказа кметът Димитър Събев, цитиран от вестник “Борба“.

Предстои от „Социално подпомагане“ да отпуснат средства за Митко, с които да бъдат платени здравните му осигуровки, за да може да се яви отново на ТЕЛК, тъй като страда от епилепсия. Заради заболяването Димитър Каковски не може да работи и разчита на милостта на хората. Мъжът е родом от Килифарево, но след смъртта на майка си остава без подслон. Семейният им дом в градчето отдавна е рухнал до основи и от близо 15 години Митко обитава стари стопански постройки в покрайнините на града, в които няма елементарни условия за живот. Една от малкото радости на несретника са трите кучета, за които се грижи и приема като свое семейство. Изкарва пари, колкото да оцелее, като работи по къщите на хората. А най-голямата му мечта бе да има фургон, в който да се подслони и да е близо до своите четириноги приятели.

Трогнат от простичкото му желание, бизнесменът, чиято фирма се занимава с транспорт и строителство, се свързва с кмета на Килифарево да уговорят доставката на фургона. Новият дом се намира в двора на бащината къща на Митко. „Щастлив съм, защото от толкова години съм все на улицата. Като си легна вечер, не зная дали ще се събудя на сутринта. Живял съм на минус 27 градуса, без храна, без лекарства. Събуждал съм се сутрин, целият покрит със сняг, премръзнал. Не знам как още съм жив. А сега ще има къде да се подслоня “, сподели през сълзи Димитър.

Историята на Митко е подобна на много хора, останали без дом. Има брат и сестра, които отдавна са напуснали Килифарево и не го търсят. Хората от градчето го съжаляват и му помагат, като го викат да работи по къщите или му дават храна. Впечатлени от историята му две семейства – от Трън и Бургас, се свързали с кмета с предложение да го подслонят. Непозната жена от София пък изпратила в кметството 200 лева за Митко, които кметът му предал. Храна и дрехи получил и от феновете на футболен клуб „Левски“, разказа още кметът Димитър Събев.

Автор: Весела Байчева, вестник “Борба”

Виж също...

Loading...